Prehrana kod povraćanja

Prehrana kod povraćanja

povracanje

Bez razlike od uzroka vašeg povraćanja potrebna je posebna prehrana kod povraćanja.

U tom momentu su zidovi želudca oslabljeni i osjetljivi dok je proces varenja znatno otežan te ukoliko konzumirate namirncie koje su teške za probavu moglo bi doći do pojačanog lučenja želudačne kiseline ćime će doći i do ponovnog povraćanja ili će povraćanja trajati duže.

Isto tako neadekvatna prehrana nakon povrćanja može oslabiti vaš imunološki sistem i samim ti pogršati vaše zdrastveno stanje.

Prehrana kod povraćanja

Nakon povrćanja je najbolje jesti jednostavne ugljikohidrate koji se brzo probavljuju odnosno dvopek,keks,banane,kuhana riža i supa iz kesice.

Ove namirnice pomažu u otklanjivanju i neutralisovanju viška želudačne kiseline te su lako probavljive čime ne opterećuju želudac i njegove zidove uslijed može doći do smirenja povraćanja ili potpunog zaustavljanja.

Veoma važno je napomenuti i da nesmijemo pretjerivati sa prehranom nakon povraćanja,odnosno da je i važna količina hranbe koju konzuirame.

Zbog specifičnog stanja želudca u tom trenutku preporučuje se umjereno konzumiranje hrane,a ukoliko ste baš gladni onda jedite manje količine svakih sat do dva.

Takvim načinom konzumiranja hrane želudac će moći obaviti probavne procese i smanjit će se rizik od ponovnog povraćanja.

Šta treba piti nakon povraćanja?

Najbolje je konzumirati umjereno tople čajeve,vodu obogaćenu elektrolitima ili običnu vodu.

Jedan od najboljih čajeva za ovu priliku je čaj od kamelice koji smiruje želudac.

Kao i što je slučaj sa hranom i tekućinu biste trebali unositi umjereno,kako ne biste preopteretili rad želudca i izazvali njegovu iritaciju.

Nakon povraćanja je veoma bitno unijeti bilo kakvu tekućunu kako biste izbjegli pojavu dehidracije.

Koju hranu izbjegavati nakon povraćanja?

Nakon povraćanja nikako ne biste trebali jesti previše začinjenu i procesuiranu hranu kao što su masne i začinjene namirnice,voće i povrće(osim banane),meso i mesne prerađevine,mlijeko i mliječni proizvodi i bilo koje namirnice koje su intezivnog mirisa i okusa.

Nakon povraćanja nemojte konzumirati svježe cijeđene sokove bilo da su domaći ili industrijski i alkoholna pića.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *