Kokosovo ulje za kosu

Kokosovo ulje za kosu

kokosovo ulje
Ukoliko je vaša kosa lomljiva i suha velike su šanse da ne konzumirate dovoljno svježe vode.Voda pomaže u hidrataciji tijela,ukljućujući kosu i kožu.Kao što starimo zdravlje hormone igra veoma važnu ulogu u zdravlju kose isto tako.

Kako vi vaša kosa bila zdrava trebali biste konzumirati dosta tećnosti,zdravih masti i koristiti proizvode za njegu kose ukljućujući kokosovo ulje za kosu jer je zasigurno bolja i sigurnija alternativna šamponima koju su puni kemikalija i agenata.

Kokosovo ulje je bogato antioksidansima a isto tako ima i jako antivirusno,antigljivično i antibakterijsko svojstvo.Kada se koristi na kosu ono poboljšava zdravlje vlasišta,bori se protiv infekcija i gljivica,podržava rast kose,povećavajući volum i sjaj kose bez ikakvih štetnih hemikalija.

Ako bolje pogledate na etiketama vaših omiljenih kozmetičkih proizvoda za kosu u mnogima ćete naići kao sastojak i kokosovo ulje.Međutim nažalost ti kozmetički preparati najčešće sadrže i druge sastojke koji mogu biti štetni za vaše zdravlje,odnosno može naštetiti vašoj kosi i koži.

Negativni uticaj ovih kemikalija može dovesti da vaša kosa bude suha,ravna i oštećena.Jednostavnom upotrebom malih količina kokosovog ulja na vašoj kosi van itekako može pomoći.
1.Regenerator

Kosovo ulje vas oslobađa od korištenja svakojakakvih hemikalija koje se nalaze u komercijalnim proizvodima za kosu a odgovara svim tipovima kose.Prema rezultatima studije koja je objavljena u časopisu Journal of Cosmetic Science pokazalo je bolje rezultate od mineralnih i suncekrotovog ulja kada je u pitanju smanjenje gubitka proteina iz kose.Zbog toga vam preporučujemo da izbjegavate sve vrste kozmetičkih proizvoda koje sadrže mineralna ulja posebno kod djece.

Naime gubitak proteina iz kose dovodi do isušivanja i pucanje kose.Laurinska kiselina koja ima nisku molekularnu težinu,je u mogućnosti da zapravo prodre vratilo kose,hrani kosu vitaminima i kiselinama srednjeg lanca.

Kokosovo ulje kosi isto tako pomaže u smanjenju oštećenja prilikom češljanja i četkanja i sigurno je za korištenje i kod djece.

Upute

Za kratku kosu dovoljno vam je pola kašike kokosovog ulja,dok je za dužu kosu dovoljna jedna kašika.Fino nanesite kokosovo ulje na vašu kosu.

Nakon tuširanja isto tako možete nanijeti kokosovo ulje u istim proporcijama koje su ranije navedeni i ostaviti da to tako ostoji oko 2 sata i nakon toga opet da operete kosu samo vodom.

Kod suhe i oštećene kose dodajte malo kapi eteričnog ulja sandalovine ili geranija i primjenite tretman sa kokosovim uljem.Ova dva eterična ulja podržavaju zadržavanje vlage i povećavaju hidrataciju.

2.Za rast kose
Kokosovo ulje je sigurno i efikasno rješenje ukoliko se vaša kose prorjeđuje.Naime ovo ulje može pomoći kod rasta kose i može pomoći da vaše dlake budu deblje.

Zdravlje kose je najčešće uslovano unutrašnjim problemima i zbog toga će prirodni tretmani poput kokosovog ulja uvijek pomoći.Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama,bundeva, chia, i sjemenke lana, i zeleni čaj sve su to namirnice koje vam mogu pomoći kod rasta kose.

Prije nego što probate neki skupi preparat probajte svoj problem riješiti sa kokosovim uljem.

Tretman za rast kose

Naime kada masirate područje na koži glave dolazi do poboljšanja cirkulacije krvi ćime se podržava rast kose.Važno je masirati vlasište kose kokosovim uljem blagim pritiskom 10 minuta,3 ili 4 puta nedeljno.Ukoliko se želite fokusirati na rast kose potrebna vam je samo jedna kašika.

U ovom tretmanu isto tako možete koristiti i eterično ulje ružmarina koje je poznato da povećava novi rast kose za čak 20%.Ulje ružmarina isto tako povećava cirkulaciju u koži glave i kada se koristi zajedno sa kokosovim ulje može pružiti veoma dobre rezultate.

3.Protiv peruti

Ljudi koristi kokosovo ulje protiv peruti već nekoliko stotina godina.Ovo neugodno stanje često dovodi do svrbeži,osjetljivosti na jake hemikalije u proizvodima za njegu kose a može dovesti i do gljivične infekcije.

Kokosovo ulje sadrž laurinsku i kaprinsku kiselinu koja imaju jaka antibakterijska,antimikrobna i antigljivična svojstva što zaustavlja razvoj gljivica i tako smanjuje šanse za širenje bakterija na vašoj glavi.

Mnogi recepti kao i preparati protiv peruti zapravo vam mogu još više odmoći.Jer ukoliko je problem suha koža ili gljivice,kokosovo ulje je zasigurno bolje rješenje za vašu kosu.

Mnogi komercijalni šamponi sadrže kemikalije koje su štetne za vašu kožu.U to spadaju parabeni,propilen glikol, polietilen glikol, natrij lauril sulfat, i mnogi drugi.Šamponi protiv peruti su još gori po tom pitanju jer sadrže i sadrže amonijev laureth sulfat, magnezij aluminij silikat, i selen sulfid.

I u većini slučajeva ovi preparati jednostavno ne funkcionišu.Iako je cilj da se vlasište bude zdravije,bez gljivica i hidratizira,do toga ne dolazi.Mnogi korisnici kažu da je kokosovo ulje mnogo učinkovitije u ovom slučaju.

Kako liječiti perut

Eterična ulja kao što su lavendino,majčina dušica mogu pomoći u borci protiv gljivica.Za intezivni tretman protiv peruti,nakon pranja kose,pomiješajte 2 kašike kokosovog ulja sa 5 kapi jednog od navedenih eteričnih ulja i tu smjesu polako masirajte u vlasište.

Nakon 30 minuta do jednog sata operite kosu sa prirodnim šamponom.Ponovite ovaj postupak 2 do 3 puta u nedelji ili više ukoliko to želite.

4.Prevencija vaški 

Jedno od najboljih upotreba kokosovog ulja je liječenje i prevencija vaški.Prema studiji koja je objavljena u Evropskom žurnalu Pedijatrije rezultati pokazuju da je kombinacija kokosovog ulja i anisovog spreja efikasnije nego tretman koji se obično prepisuje kada dođe do ovog stanja.

Studija je pokazala da je sprej na bazi kokosovog ulja uspješan 82%,a permetrin 42%,a 33 od 50 učesnika je prijavilo iritaciju vlasišta nakon konvencionalnog tretmana.

Druga studija objavljan u Izraelskom Žurnalu Medicine pokazuje još veći uspjeh iako su dodali ulje ylang ylanga u kombinaciji kokosovo ulje i ulje anisa.Tretman se pokazao uspješnim kod 92,3% i nije izazvao nikakve ozbiljne nuspojave.

Zbog toga što kokosovo ulje prodire vrtilo kose i vlasišta,pomaže u sprjećavanju vaški i sprječava pričvrstivanje njihovih jaja na kosu.Uz dodatak etiričnih ulja,uključujući ylang ylanga i anisa vaške su potpuno bespomoćne.
Tretman vaški

Uloliko imate vaške onda koristite tri kašike kokosovog ulja sa jednom kašikom ulja anisa ili ylang ylanga.Proporcije duplirajte ukoliko se radi o dužoj kosi,otprilike za kosu do ramena.

Nanesite ovaj balzam preko cijele kose,masirajte i povlačite kroz krajeve.Češljajte kroz kosu gustim češaljom.Umotajte krpu i ostavite da tako ostoji oko 2 sata.Ukoliko je moguće sjedite na suncu ili koristite fen.

Poslije dva sata pročešljajte kosu još jednom.Dok je kosa još uvijek mokra pomiješajte dvije kašike jabukovog sirćeta i 1 šolju vode i dodajte tu smjesu u malu sprej bocu.Isprskajte pola te boce u kosu.Nakon toga nagnite se na lavabou i prelijte ostatak smjese preko vaše kose i masirajte blago.

Dodajte još malo kokosovog ulja i opet umotajte krpu u kosu.Držite tako oko 30 minuta i operite kosu.

Ovaj tretman bi se trebao ponavljati svakih 5 do 10 dana u periodu od par nedelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *