Ako imate ove tekobe,vaši hormoni divljaju i bolje bi bilo da posjetite doktora!

 

Hormonalsni disbalans je veoma česta pojava kod žena i može prouzrokovati mnoge zdrastvene problemi a mnoge
žene ne znaju prepoznati simptome lošeg rada hormona.

U nastavku saznajte koji su to simptomi koju nam pokazuju da nešto nije u redu sa našim hormonima!

1. Loše spavate.

Iako mnogi od nas za loše spavanje većinom krive loše rasploženje u toku dana i nezdrave prehrambene navike jedan od simptoma lošeg spavanja može biti i loš rad hormona.

Zbog smanjene proizvodnje estrogena i progestrona dolazi do remećenja pravilnog sna što je razlog zbog kojeg se budimo tokom noći.Međutim ako su hormoni uzrok ovog problema trebali biste izbjegavati korištenje tableta za spavanje jer je to samo privremno rješenje.

2.Naglo ste udebljati i nemožete skinuti taj višak kilograma bez obzira na sve

Iako jedete kao i uobičajno i vježbate ipak opet dolazi do debljanja? Ovakvo neobjašnjeno povećanje kilograma može ukazivati na problem sa hormonima štitnjače kao i na disabalans drugih hormona u tijelu.

Ovaj problem je isto tako povezan i sa lošim spavanjem jer u njegovom nedostataku dolazi do povišenog lučenja kortizola koji je odgovoran za povećano skladiranje masnoća u stanicama tijela.

3.Nemate redovne mensturacije

Upravo je ovo jedan od crvenih lampica kojeg mnoge žene ignorišu.Nerednovne menstruacije su jedan od najčešćih znakova da nešto nije u redu sa vašim hormonima.

Najviše pažnje na ovaj problem obraćaju žene koje žele zatrudnijeti dok ostale žene obično ignorišu ovaj problem.Ukoliko se želite osjećati dobro i biti zdravi pri svakom problemu sa menstruacijom biste trebali posjtiti vašeg ginekologa,pogotovo ako se radi o neredovnim ciklusima.

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *