Proširene vene na testisima

Proširene vene na testisima

prosirene vene

Varikokela predstavlja proširenje vena na testisima.Varikokela je slično stanje kao i proširenje vena na nogama.

Varikokela,odosno proširene vene na testisima nastaju zbog nedovoljne proizovdnje spreme kao i proizovdnju manje kvalitetnije spreme što može dovesti do neplodnosti.Međutim nemora značiti da će varikokela kod svakoga uticati na proizvodnju sperme.Varikokela isto tako može smanjiti odnosno usporiti normalno razvijanje testisa.

Većina proširenih vena na testisima nastaje tokom vremena.Srećom ona se lako dijagnositicira i mnogima nije potrebno liječenje od nje.Ukoliko varikokela predstavlja problem onda se može odstraniti hirurškim putem.

Varikokela se često pojavljuje bez ikakvih simptoma i znakova.U veoma malo slučajeva može prouzrokovati bol a najčešće se pojavljuje

Kada se bavite fizićkom aktivnošću
Može se pogoršati u toku dana
Obično se bol smanjuje kada legnete na leđa

Kod mladih osoba varikokela može narušiti proizvodnju sperme i često se može poboljšati sa liječenjem.

Kada biste trebali posjetiti doktora?

Zbog toga što varikokela u većini slučajeva nema simptoma nije ni potrebno liječenje.Varikokela se najčesto otkriva pri testu za plodnost ili rutinskog fizićkog ispita.

Međutim ako osjetite bol ili oteklinu u predjelu mošnje,ili osjetite strano tijelo u mošnji,primjetite da su vaši testisi različite veličine ili imate problema sa plodnošću najbolje je da posjetite doktora.Niz staranja mogu dovesti do povećanja testisa ili boli u testisima a neki zahtijevaju i hitno liječenje.

Uzroci

Sjemenksa vrpca prenosi kriv iz i u testise.Iako se sa sigurnošću nemože reći šta dovodi do prošenja vena na testisima(varikokela).Međutim mnogi doktori smatraju da do varikokela dolazi jer košuljice u venema sprejačavaju njihov nesmetan protok.Zbog ovoga dolazi do proširenja vena.A sve to može dovesti do oštećenja testisa i rezultirati pogoršanjem plodnosti.

Varikokela se često formira u toku puberteta.Najčešće se javlja na lijevoj strani najvijerovatnije zbog položaja vene u lijevom testisu.Međutim varikokela u jednom testisu može uticati na proizvodnju spreme u oba testisa.

Rizićni faktori

Čini se da ne postoje značajni faktori rizika koji bi mogli dovesti do varikokele.Međutim određene studije pokazuju da osobe koje imaju višak kilograma mogu smanjiti rizik od ovog stanja dok što ste viši i rizik je veći.

Komplikacije

Varikokela može uzrokovati

Skupljanje zahvaćenog testisa (atrofija).U testima se uglavnom nalaze kanalići za proizvodnju sperme.Kada su oštećeni uslijed varikokele testisi se mogu smanjiti i omekšati.Nije jasan razlog zbog čega dolazi do smanjenja testisa ali se predpostavlja da vene puštaju krv pri čemu dolazi do povećanog pritiska u venama i izloženost toksina u krvi koji mogu uzrokovati štetu na vašim testisa.

Neplodnost Varikokela može zadržavati lokalnu temperaturu u ili oko testisa veoma visokom što utječe na proizvodnju sperme kao i njihovu pokretljivost i funkcije.

Tretman

Tretman varikokele nije nužan.Međutim ukoliko proširene vene na testisima uzrokuje bol,atrofiju testisa i neplodnost možete napraviti operaciju.

Svrha operacije je da se zaustave proširene vene odnosno da se preusmjeri protok krvi u normalne vene.U slučaju muške neplodnosti liječenje varikokele može poboljšati i izliječiti neplodnost ili poboljšati kvalitet sperme.

Varikokela se najčešće razvija u adoscelenciji i najvjerovatnije će dovesti do pogoršanja proizvodnje sperme.Unatoč smanjenju kvaliteta sperme,mnogi koji imaju proširene vene na testisima i dalje imaju dovoljno kvalitetnu spermu za zasnivanje porodice.

Tretman varikokele ima i rizike kao što su

Nakupljanje tekućine oko testisa
Ponovna pojava varikokele
Atrofija testisa
Infekcija
Oštećenje arterija
Ukoliko imate varikokelu i to vam uzrokuje nelagodu ali ne utječe na vašu plodnost možete probati sljedeće načini kako bi olakšali eventualne bolove

Uzmite lijekove protiv bolova kao što su acetaminofen i ibuprofen
Nosite sportski štitnik kako biste smanjili pritisak

One Comment

  1. Postovanje, moj drug ima tu varikokelu i dve simptome kao sto ste naveli.
    Ali nema bolova uopste,…
    Spermu normalno proizvodi.
    Molim vaše mišljenje.
    Hvala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *