Kako povećati serotonin

Kako povećati serotonin

Serotonin je hemijski spoj za kojeg se vjeruje da djeluje kao stablizator rasploženja.Isto tako je povezan i sa boljim kvalitetom spavanja kao i sa poboljšanjem raspoloženja.Studije pokazuju da nivo serotonina može imati učinak na raspoloženje i ponašanje te obično koji imaju viši nigo serotonina se osjećaju bolje i duže žive.Postoje dodaci koju povećavaju nivo serotonina i većina ih sadrži aminokiselinu triptofan.Serotonin se sintezira uz pomoć ove aminokiseline.

Međutim da biste prirodnim putem povećali seratonin trebate samo konzumirati više namirnice koja sadrže triptofan.U nastavku slijedi lista takvih namirnica.

Jaja

jaja

Proteini iz jaja mogu značajno povećati nivo triptofana u krvnoj plazmi,pokazuju nedavna istraživanja.Ali nemojte kuhati-pržiti jaja bez žumanaca.One su izuzetno bogate triptofanom i tirozinom te su jedan od glavnih sastojaka koji pružaju jajima antioksidativna svojstva.

Sir

Sir je još jedan odličan izvor triptofana.

Ananas

ananas

Ananas je veoma bogat bromelainom,proteinom koji može smanjiti neželjene efekte hemoterapije kao i pomoći u suzbijanju kašlja što pokazuju određena istraživanja.

Tofu

tofu

Produkti od soje su veoma bogati izvori triptofana.Možete koristiti tofu kao zamjenu za bilo koji proteinski izvor u skoro svim receptima,a isto tako ovo je i odličan izvor triptofana za vegane i vegeterijance.

Losos

Losoj je još jedna namirnica koja je bogata triptofanom.Losos nije samo odlična riba sa velikom količinom proteina već ima i druge hranljive tvari kao što su omega 3 masne kiseline a i njeno konzumiranje je povezano sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smanjenju krvnog pritiska.

Orašasti plodovi i sjemenke

Dobra vijest za sve ljubitelje sjemenki i orašastih plodova je da skoro svi sadrže triptofan.Studije pokzuju da konzumiranje samo nekoliko orašastih plodova dnevno može smanjiti rizik od raka,srčanih bolesti i raspiratornih problema.Oni su također dobar izvor vlakana,vitamina i antioksidanasa.

Serotonin i vaša dijeta

Vjeruje se da se konzumiranjem hrane bogate triptofanom može povećati serotonin.Ali dali je to istina?

Iako se serotonin ne nalazi u hrani,tu je triptofan.Hrana bogata proteinima,željezom,riboflavinom i vitaminom B6 ima tendeciju da sadrži veliku količinu ove aminokiseline.Iako vam hrana bogata triptofanom možda samo po sebi neće povećati serotonin,postoji jedan trik kako prevariti sitem a to su ugljikohidrati.

Kada konzumiramo ugljikohidrate u našem organizmu počinje da se luči inzulin koji poboljšava absorbciju aminokiselina i pušta triptofan u krv.Ukoliko pomiješate ugljikohidrate sa namirnicama bogatim sa triptofanom to može povećati serotonin.

Triptofan koji se nalazi u hrani se nadmeće sa drugim aminokiselinama kako bi se absorbirao u mozak,tako da je teško reći koliki će imati uticaj na nivo serotonina.Ali postoji i suplementi koji sadrže pročišćeni triptofan za kojeg se vreuje da ima malo bolji uticaj na serotonin.

Iako se ne mogu porediti sa suplemntima,trebali biste se konsultirati sa svojim doktorom prije nego što počnete koristiti takve suplemente.Ukolike ne želite konzumirati suplemente onda je najbolje da unosite već navedene namirnice sa porcijom zdravih ugljikohidrata kao što su riža,zobene pahuljice ili hljeb od cijelovitog zrna.

Ostali načini kako možete povećati serotonin

Hrana i suplemnti nisu jednini način na koji možete povećati serotonin.

Vježbanje Istraživanje urađenu u Velikoj Britaniji pokazuje da vježbanje može imati antidepresivne efekte.

Sunčeva svjetlost Istraživanja pokazuju jasnu povezanost između sunčevih zraka i serotonina,zbog čega biste definitivno trebali provoditi više vremena na suncu.

Pozitivno razmišljanje Ukoliko u razgovorima ili dešavanjima u svakodnevnom životu imate pozitivne misli to može značajno povečati vaš nivo serotonina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *