Da li imate razloga za brigu ukoliko imate bijele točke na noktima?

Da li imate razloga za brigu ukoliko imate bijele točke na noktima?

bijele točke

Ranije se vjerovalo da bijele tačke na noktima znače da imamo nedostatak nekih vitamina i minerala.Ali sada je dokazano da to nije tačno.Međutim narod i dalje vjeruje da je pojava bijelih točaka na noktima povezan sa nedostatkom kalcija,cinka i određenih vitamina i da se taj navodni problem može riješiti konzumiranjem multivitaminskih tableta i suplemenata u ishranu.Ispostavilo se međutim da je to samo mit.

Njemačka doktorica Junius-Walker, iz njemačkog Instituta opće medicine objšanjava da su naši nokti sastavljeni od čak preko 200 spojeva od kojih samo 2% sadrže kalcij.

“Kada nešto u sebi sadrži samo 2% kalcija,i suočavate se sa nedostatatkom ovog minerala jednostavno je nemoguće doći do ozbiljnih komplikacija.” kaže ona.

Ona smatra da su bijele točke,mrlje ili linije na noktima uglavno rezultat depigmentacije sve dok ne dođe do manjih povreda i oštećenja u bilo kojim slojevima ispod noktiju gdje se zatim stvaraju vazdušni đepovi.

Iako nekada nedostatak kalcija se može izraziti gubitkom bojom noktiju to je veoma rijetka pojava i može biti dokaza da je nedostatak ovog minerala uzrok bijele točke na noktima.

Već se zna da vrlo mali broj pacijenata koji ima nedostatak od kalcija ima takve simptome na noktima.

Međutim ako takvo stanje traje više od 7 dana a ne grickate nokte,niti nanosite gelove na njih,lijekove i ostala sredstva za njegu,obavezno posjetite ljekara zato što bijele točke odnosno linije na vašim noktima mogu ukazivati na ozbiljne probleme sa jetrom,kao što je ciroza,trovanje sa teškim metalima kao što je arsen i olovo,ali i simptome neizljećene bakterijske ili virusne infekcije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *