Kako provjeriti dali je jaje pokvareno u 10 sekundi!

Kako provjeriti dali je jaje pokvareno u 10 sekundi!

jaja
Nemate povjerenja u radnju ili market gdje kupujete jaja ili ne znate koliko su jaja stajala u vašem frižideru pa se bojite da nisu pokvarena?

Pokvarena jaja mogu izazvati veoma bolne stomačne probleme.Posebno su opasna kada sa njima pripremate jelo ili kolače i to konzumira više ljudi.

Zbog toga ćemo vam u nastavku navesti tri načina kako provjeriti dali su jaja svježa,mućak ili pokvarena.

Prvi test

Uzimite bijeli tanji i jaje.Razbijte jaje i stavite ga na tanju.Ako jaje čuva svoju kompoziciju odnosno ako je žumance u sredini,a bjelance oko njega,jaje bi trebalo biti svježe.

Ukoliko je žumance čvrsto ali pritom se malo raširilo i spljoštilo,dok je bjelance prozirno i ne razlijeva se u potpunositi u tanjiruonda onda se radi o starijem jajetu međutim sigurno je za konzumiranje.

Ukoliko je žumance baš mekano,odmah se razlijeva dok je bjelance vodenasto i potpuno se razlijeva po tanjiru,ovakvo jaje ne biste trebali konzumirati te je najbolje da ga bacite.

Drugi test

Ovo je veoma interesantant test.Uzmite jaje i protresite ga a onda ga držite ispod uha kako biste čuli zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti jajeta.

Ukoliko se zvukovi ne čuju znači da se radi o svježem jajetu koje je sigurno za konzumaciju.

Ukoliko se čuje bučkanje radi se o starom jajetu i bolje bi bilo da ga ne konzumirate.

Treći test

U duboku staklenu posudu ili čašu vode naspite vode.Ubacite jaje i vidite šta će se desiti.

Ukoliko se radi o svježem jajetu jaje će potonuti i ostati na dnu.

Ukoliko je jaje malo starije jedan dio jajeta će biti na dnu,dok će se drugi podići ka površini.

Ukoliko jaje pluta po površini jaje nije sigurno za konzumaciju i najbolje ga je baciti.

Četvrti test

U tamnoj prostoriji uperite lampu u jaje i posmatrajte.Ukoliko jaje ima mali vazdušni prostor pri vrhu i okruglo žumance u sredini koje je svetlije boje onda je jaja svježe.Ukoliko je vazduh raspoređen na više mjesta u jajetu a žumance je izgubilo orkuglasti oblik onda se radi o pokvarenom jajetu.

Da li pokvareno jaje smrdi

Kao zadnja metoda je najpoznazija metoda ondosno osjeti se jak miris pokvarenog jajeta.Ukoliko se ovo desi vama ovakvo jaje obavezno bacite.

Rok trajanja jaja

Jaja možete čuvati 3 do 5 nedelja u frižideru,a ukoliko ih čuvate u zamrzivaču čak i godinu dana,međutim ne preporučuje se njihovo zamrzavanje sa ljuskom.Jaja možete jesti i nakon roka od 5 nedelja ako ih čuvate u najhladnijem dijelu frižidera(idealna je temperatura od -5 stepeni celzijusevih jer se tada sprječava potencijalni rast salomonele) naravno ako prolaze neke od navedenih testova koje smo naveli u gornjem dijelu teksta.

Ocjenite ovaj tekst