Kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje

kantarionovo ulje

Zdrastvene prednosti kantarionovog ulja

Kantarionovo ulje se dobija se dobija iz divljeg cvijata,kojeg mnogi karakteriziraju kao bilju a neki i kao korov.Poznato je da je kantarionovo ulje korišteno još u revnoj Grčkoj, gdje je koristi za zacjeljivanje rana i kao diuretik.
Kasnije se upotreba proširila i na ublažavanje boli i kao blagi sedativ koji pomaže ljudima koji pate od insomnije(nesanice).Najpoznatiji učinak kantarionovo-og ulja je kao antidepresiv.Kantarionovo ulje se isto tako koristi i kao vanjski lijek.

Zbog toga što ima protupalna svojstva kantarionovo ulje se može koristiti i kao lijek za ublažavanje nelagoda od hemoroida i iritaciju kože poput sunčanih opeklina,iako je ironično da u nekim rijetkim slučajevima kantarion odnosno
gospina trava uzrokuje fotodermatitis.

To znači da koža može postati osjetljiva na sunčevu svjetlost i možete osjetiti nepovoljne reakcije poput ljuštenja kože ili crvenilo.Za opekline,preporučuje se da kantarionovo ulje držite u hladnjaku i da ga primjenjujete izravno na kožu.

Kantarionovo ulje se takođe koristi u nekim zemljama kao lijek za ljudi koji imaju prvih stupanj opeklina kako bi se ubrzao proces
ozdravljenja.

Vanjska upotreba kantarionovo -og ulja pomaže u ublažavanju boli povezane sa modricama i može vam pomoći u bržem ozdravljenu rana.Kantarionovo ulje se može nanijeti direktno na kožu ili primjeniti na oblog.

Kantarionovo ulje se isto tako koristi i kod osoba koje pate od genitalnog herpesa i može se koristiti koliko je to god potrebno.

Kantarionovo ulje se isto tako može koristiti kao lijek za simptome predmenstrualnog napetosti a možda čak može ublažiti bol od grčeva u trbuhu.Ovo ulje je takođe korisno za korištenje kod drugih mišićnih bolova i može pomoći onima koji pate od artritisa i reume.

Ovo ulje isto tako ima antiseptička svojstva koja mogu pomoći spriječiti infekciju u rana i kožnih upala.

Nanošenje ovog ulja na kirurške rane može smanjiti ožiljke.

Kantarionovo ulje se može nanijeti na kožu i poslije tretmana raka kako bi smanjilo upalu.Antivirusno djelovanje kantarionovog ulja
se još uvijek istražuje,jer to može imati blagotvoran učinak na one koji pate od takvih bolesti kao što su rak, HIV-a i AIDS-a.

Ako se koristi kao antidepresiv,trebali biste saćekati par tjedana kako bi osjetili vidljive promjene.Isto tako je važno napomenuti da kantarionovo ulje ne uzorokuje ovisnost za razliku od nekih drugih antidepresivnih lijekova.

Nuspojave kantariona

Kao što je već spomenuto, gospinA trave može uzrokovati osjetljivost na svjetlost,čak i kod onih koji obično nisu osjeljivi
na svjetlost uopšte.Gospina trava je također poznat po tome što je sedativ,a to neki smatraju nuspojavom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *