Kiselost organizma

Kiselost organizma

nezdrava hrana

Danasnja nezdrava ishrana itekako doprinosi kiselosti organizma

Umorni ste? Imate višak kilograma? Onda biste trebali obratiti pažnju na kiselost organizma,odnosno kako da dovedete vaše tijelo na neutralnu pH vrjednost.

pH ravnoteža je veoma bitna za zdravlje ljudskog tijela.pH vrijednost može biti bazna,neutralna ili kisela i mjeri se brojevi od 0 do 14,te manji broj oznaćava kiselost.Broj 7 oznaćava neutralno odnosno ni kiselo ni alkalno stanje.
Želudcu su potrebne kiseline kako bi upsješno završavao svoje zadatke međutim i alkalna sredine omogućuje najbolje funkcioniranje ovog organa.Cilj izbjegavanja kiselosti organizma je dovođenje istog u stanje vrijednosti od 7-7,4.Ako je vrijednost manja onda dolazi do kiselosti organizma što može rezultirati manje uspješnijim radom organizma i pojave nekih bolesti.

Šta doprinosi pH neravnoteži?

Najčešći oblik pH neravnoteže je kiselost organizma,koji ne samo da utječe na sveukupno zdravlje,nego otežava i vaše napore za mršavljenjem.To je zbog toga što izvan želudca kiselost je glavni uzrok hormonalne neravnoteže.

U danšnjem svijetu kiselost organizma je veoma česta pojava jer se ljudi uglavnom hrane nezdravo,ne vježbaju dovoljno,međutim i previše vježbanja isto tako može dovesti do kiselosti kao i kronični stres.Kad se naš organizam nalazi u kiselom stanju minerali kao što su kalij, natrij, magnezij i kalcij mogu biti ukradeni od naših vitalnih organa i kostiju kako bi se tijelo vratilo u normalu.

Posljedice dugog stanja kiselosti organizma

Ako dolazi do gubitka minerala i metaboličkih poremećaja u dužem vremenskom periodu može se povaćati rizik od mnogih bolesti kao što su

Gojaznost, spor metabolizam i nesposobnost da izgubite težinu

Kronična upala
Visoki krvni tlak
Debljanje, pretilosti i dijabetes
Bubrežni kamenac
Oslabljeni imunitet
Prerano starenje
Osteoporoza,slabE ili lomljive kosti
Bolovi u zglobovima
Nizak nivo energije i kronični umor
Promjene raspoloženja
Spora probava
Kvasac / gljivične rastinje

Ovi problemi nisu iznenađujući jer kiselost organizma može poremetiti rad naših hormona.Na primjer,u kiselom okruženju potrebna je dupla količina estrogena kako bi se vršile normalne funkcije u tijelu.Dakle,ako imate zdrastvenih problema,najvjerovatnije da se vaš organizam nalazi u kiselom okruženju.Bez obzira na koju se vrstu terapije odlučite do poboljšanja neće doći sve dok ne uravntožete pH vrijednost
organizma.

Kada alkalizirate vaše tijelo primjetit ćete drastične promjene.Kiselost organizma smanjuje sposobnost tijela da absorbira minerale i vitamine iz hrane.To ometa organizam u detoksikaciji i izaziva umor i promjenu raspoloženja.

Šta možete učiniti ako imate kiselost organizma?

1.Povećajte unos tamno zelenog povrća kao i voća.Većina ovih namirnica su alkalizirajuće.

2.Smanjite unos visoko proteinske hrane,prerađenih žitarica,šećera,kafe,čaja i alkohola,odnosno namirnice koje spadaju u kisele namirnice,te ih zamjenite sa proso,quinoa,sojom,bademima i divljom rižom koje su alkalne namirnice.

3.Najbolje je da dan počnete sa toplom vodom i limunom.Iako ima kisel okus limun je ustvari alkalna namirnica.

4.Konzumirajte minimalno jednu šolju dnevno zelenog povrća kao što je špinat,kelj,brokula.

5.Zamjenite govedinu i piletinu ribom i janjetinom.

6.Konzumirajte hladno cijeđeno maslinovo ulje jer ima najbolju pH vrijednost u odnosu na ostala ulja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *