Kokosova voda

Šta je kokosova voda

kokosova voda

Kokosova voda je tečnost koja se nalazi u sredini kokosa.Mnogi kažu da je slatkog i osvježavajućeg okusa.Sadrži lako probavljive ugljikohidrate,odnosno šećere te elektrolite.
Kokosova voda isto tako predstavlja napitak koji je niskokaloričan,sadrži veoma malo sodiuma i sadrži više kalija nego sportska pića.

Kokosova voda sadrži puno manje šećera nego gazirana pića i voćni sokovi.

Kokosova voda i zdravlje

1.Odlićno je osvjažavajuće piće za sve sportiste

Kokosova voda je odličan napitak za konzumiranje u toku ili nakon fizićke aktivnosti jer sadrži dosta elektrolita,šećer i kalij.Studija u Medicine & Science in Sports & Exercise pokazuje da kokosova voda podjednako dobro nadoknađuje tećnosti kao i sportski napitnci,međutim sportistima se više sviđa okus sportskih napitaka.

Istraživanje u 2007 godini pokazuje da kokosova voda sa dodanim natrijumom može biti adekvatna zamjena za komercijalne sportske napitke nakon treninga.

Isto tako druga studija pokazuje da kokosova voda uzrokuje manje mučnine i probleme sa želudcem,te da ju je lakše konzumirati u velikim količinama u toku rehidracije.

2.Odlićan napitak za sve one koji ne unose dovoljno natrija

Većina Balkanaca ne unose dovoljne količine natrija jer ne konzumiraju dovoljno količine voća i povrća pa je zbog ovoga kokosova voda odlična zamjena.

3.Može pomoći u mršavljenju

Kokosova voda iako sadrži veoma malo masti,onda sadrži masti srednjeg lanca koje je drugačije metaboliziraju od masti dužeg lanca.Naima većina hrane koje sadrži masti je sastavljena od masti dužeg lanca,a kokosova voda spada u malobrojnu hranu koja sadrži masti srednjeg lanca.Ove masti ubrzavaju metabolizam te potiću organizam za korištenje masti kao izvora energije.Isto tako ove masti smanjuju apetit što može dovesti do smanjenog konzumiranja hrana a samim tim i mršavljenja.

4.Dobar lijek za marmuluk

Zbog velikog sadržaja elektrolita kokosova voda predstavlja odlićan napitak kako bi se oporavili od marmuluka.Poznato je da je alkohol diuretik što znaći da pri njegovom konzumiranju tijelu gubi važne elektrolite i vodu koju moramo nadoknaditi kako bi naš organizam funkcionirao pravilno.Jedan od najboljih načina za to je konzumiranje kokosove vode.

5.Pomaže kod probave

Ukoliko imate problema sa probavom hrane kokosova voda vam može biti itekako od pomoći.Naime ona je veoma bogata vlaknima koje olakšavaju probavu hrane i smanjuje pojavu refluksne kiseline.

U tropskim krajevima kokosova voda se koristi za niz probavnih i mokraćnih bolesti kao što su probavne smetnje,zatvor,infekcije mjehura and neispravni bubrezi.Kokosova voda je prirodni diuretik te isto tako može sprjećiti infekcije mokraćnoh sustava i bubrežni kamenac.

Istraživanje iz Filipina pokazuje da konzumiranje kokosove vode tri puta sedmično može smanjiti veličinu kamena i potrebu za operacijom.

6.Može pomoći kod smanjenje pritiska u krvi

Jedan od razloga pojave visokog krvnog pritiska je i nerazmjerna razina elektrolita.A za bolji balans elektrolita jedan od najboljih napitaka je kokosova voda.Za nabolji efekat najbolje je dan početi sa kokosovom vodom.

7.Veoma dobar nutritivni sastav

Za razliku od ostalih pića,kokosova voda naima sadrži najvažnije minerale kao što su kalcijum,magnezijum,fosfor,kalij i natrij u svojoj prirodnoj formi.Isto tako ovo piće sadrži veoma malo masti i malu količinu šećera.Ovo piće je isto tako odlićan izbor i za dijabetićare kao i za ljude koje žele smršati jer ima nizak glikemijski indeks,odnosno negdje oko 35.

8.Usporava starenje

Naime kokosova voda sadrži citokinina,skupinu hormona koja reguliraju rast,razvoj i starenje ćelija.Zajedno sa kalijem,antioksidansima i laurinskom kiselinom citokinini mogu izbalasirati pH razinu,ojačati i hidratizirati vezivna tkiva i čak smanjiti rizik od bolesti koje se povećaju starenjem.Slobodno namažite svoju kožu kokosovom vodom kako bi smanjili celutit,akne,ekcemu,strije i bore.

9.Kokosova voda je slična krvnoj plazmi

Prema podatcima UNa kemijski profil kokosove vode je sličan krvnoj plazmi.Navodno se kokosova voda koristila u toku Drugog Svijetskog raka za tranfuziju krvi u nerazvijenim zemljama.Kokosova voda se takođe koristi kao jedan od prirodnih lijekova kod bolesti vezanih uz dehidraciju,kao što je kolera i gastroenteritis,iako su u studiji iz Zapadne Indije naučnici upozoravaju da je netreba koristiti.

10.Pomaže u zdravlju srca

Istraživanja pokazuju da kokosova voda može poboljšati krvnu cirkluaciju,smanjiti krvni pritisak i smanjiti rizik od srćanih udara.Naime istraživanja isto tako pokazaju da kokosova voda isto tako povećava HDL odnosno dobar kolesterol,smanjuje formiranje plaka,kontrolira absorbciju šećera i poboljšava osjetljivost na inzulin.
Kokosovu vodu mogu konzumirati djeca i trudnice.Konzumiranje kokosove vode nema neželjenih nuspojava.Međutim ukoliko imate alergiju na orašaste voće najbolje bi bilo da se konstultirate sa vašim ljekarom oko konzumiranje kokosove vode.Kokosova voda isto tako može imati i laksativni učinak.

Zaključak: Kokosovu vodu možete konzumirati svaki dan kao osvježavajuće piće a najbolje je konzumirati u situacijama kada se dehidrirani,odnosno na vrućem vremenu ili poslije fizićke aktivnosti.Ukoliko ste u mogučnosti uvijek konzumirajte svježu kokosovu vodu jer na visokim temperaturama kokosova voda brzo fermentira i gubi svoju nutritivnu vrijednost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *