Najbolji lek za tvrdu stolicu

Najbolji lek za tvrdu stolicu

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti više lekova za tvrdu stolicu a vi se odlučite koji ćete koristiti.Pa krenimo redom.

1.Susam

susam

Ove sjemenke su pune ulje što čini naša crijeva više vlažnima što je od izuzetne pomoći kada je u pitanju tvrda stolica.Ove sjemenke možete dodati u salatu ili žitarice,a možete ih umrviti u mlin za kafu te dodati kao začin.Ovaj lek za tvrdu stolicu je omiljen kod Amiša i u Kineskoj Narodnoj Medicini.

2.Melasa

Jedna kašika melase prije spavanja će vam pomoći u ublažavanju simptoma tvrde stolice.Crna melasa je prokuhana i njenja koncetracija je tri puta veća tako da predstavlja značajan izvor vitamina i minerala,a posebno magnezija koji ima pozitivan učinak kada imamo zatvor.

3.Dijetalna vlakna

zobena kasa

Dijetalna vlakna imaju ulogu čistaća naših crijeva.Vlakna dodaju volumen vašoj stolici kako bi ih vaš probavni sistem mogao lakše izbaciti.Kako biste redovno imali stolicu trebali biste unositi oko 25 do 30 grama dijetalnih vlakana svaki dan.Hrana bogata dijetalnim vlakanima su mekinje žitarica,mahunarke,sočivo,zobene pahuljice,badem,ječam,voće i povrće kao i sušeno voće.Ukoliko imate tvrdu stolicu i konzumirate dodatke odnosno suplemente dijetalnih vlakana isto tako biste trebali i povećati unos vode kako bi stolica bila mekanija i mogla lakše proći kroz crijeva.

4.Čaj od mente i đumbira

Čaj od mente i đumbira je dokazi lek za ublažavanje mnogih problema probavnog trakta.Menta sadrži mentol,koji ima antispazmodički odnosno opušta mišiće probavnog trakta.Đumbir je biljka koja generira toplinu u našem tijelu a travari tvrde da to dovodi i do bolje digestije hrane.Kada ove bilje konzumirate kao čaj tu je  i topla voda koje će stimulirati probavu i pomoći kod tvrde stolice.Čaj od maslačka je također laksativ i detoksifikaciju.

5.Zdrave masti

Maslinovo ulje,orasi i avokado sadrže zdrave masti koji pomažu u podmazivanju crijeva i ublažavaju zatvor.Salata bogata dijetalnim vlaknima i maslinovim uljem,mala šaka orašastih plodova,kašika putera od kikirika na voću ili tostu su dobre opcije.Čak iako pazite na vašu težinu ili ako ste na dijeti zdrave masti su neophodne za osnovne funcije tijela i isto tako su site namirnice pa vam neće potrebno mnogo da bi se osjećali sito.

6.Voda sa limunom

Limunska kiselina kod soka od limuna djeluje kao stimulans za naš probavni sistem te pomažu u izbacivanju toksina iz tijela.Procijedite svjež sok od limuna i dodajte ga u čašu mlake vode i pijte svako jutro jer je to odličan lek za tvrdu stolicu.Konzumiranje limuna sa mlakom vodom će doprinijeti i povećanju konzumiranja vode u toku dana što dugoroćno može poboljšati vašu probavu.

7.Kafa

Kafa može stimulirati rad debelog crijeva što će vam pomići kod zatvora.I ostala topla pića imaju sličan efekat.Biljni čajevi ili topla voda sa limunom ili sa medom može stimulirati rad debelog crijeva.Kafe je isto tako i diuretik,zbog toga pripazite da unosite i dovoljno količine vode kako vam se simtopmi tvrde stolice ne bi pogoršali.

8.Suho grožđe

Pored visokog sadržaja dijetalnih vlakana,suho grožđe isto tako sadrži vinsku kiselina koja ima laksativni efekat.U jednoj studiji je pokazala da ljudi koji su konzumirali jednu šaku grožđica imaju bržu probavu.Trešnje i marelice su isto tako bogate vlaknima i mogu vam pomoći kod zatvora.Ovo voće možete konzumirati i sa jogurtima koje sadrže aktivne bakterije i probiotike za bolji efakat.

9.Suhe šljive

Ovo je jedan od najboljih prirodnih lekova za tvrdu stolicu.Samo tri šljive sadrže oko 3 grama vlakana i one isto tako sadrže spoj koje izazviva kontrakcije u crijevima čime se stimuliše probava.Isto tako voća dobro za tvrdu stolicu je i suha smokva koja neće izazvati toliku nadutost kao šljive.

10.Ricinusovo ulje

Ovo je jedan od najstarijih lekova za tvrdu stolicu.Jedan do primarnih upotreba ricinusovog ulja je kao laksativ.Trebali biste konzumirati 1 do 2 kašike na prazan stomak i vidjete ćete rezultate za oko 8 sati.Zbog čega? Komponenta koja pomaže u probavi se razlaže veoma dugo.

11.Redovito vježbanje

Čak i 15 minutno hodanje svakim danom vam može pomoći da vaša crijeva rade bolje.Ako se osjećate pospano nakon obilnog obroka,pokušajte se kretati umjesto da prilegnete.Kretanje može pomoći u pokretanju probave i osjećaja punoće nakon obilnog obroka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *