Peršin kao lijek

Peršin kao lijek

persin

Slika: izvor

Peršin je relativno mala mediteranska biljka koja je zelenkaste boje.Iako se uglavnom
koristi kao ukras jelima ova bilja ima i lijekovita svojstva koja su poznata već 2 000 godina
unazad.Zdrastvene prednosti perišna odnosno njegove upotrebe kao lijeka su moćnija
nego što većina ljudi misli,a u nastavku pročitajte zašto.

1.Smanjuje rizik od raka

Konzumiranje peršina može smanjiti opasnost od raka kože,probavnog kanala,dojke i raka prostate.Peršin sadrži ogromne količine flavonoida poznatijeg kao apigenin.Osim apegenina isto tako posjeduje i antikancerogena svojstva.

2.Ojaćava vaš imunološki sistem

Peršin može pomoći u ojačanju vašeg imunološkog sistema.Eterično ulje od peršina dokazano ojačava vaš imunološki sustav,koji je ključni igrač u borbi protiv alergija,autoimunih i upalnih bolesti.

3.Antiupalna svojstva

Peršin pomaže kod smanjenja oticanja i boli kada je u pitanju artritis.Peršin sadrži eterićna ulja koja se zovu eugenol za koja istraživanja pokazuju da ima antiupalna svojstva,te mogu značajno
zauzdati oticanje u zglobovima.

4.Nutritivni sastav

Peršin isto tako sadrži antioksinse flavonoide apiin, apigenin, crisoeriol i luteolin.Folna kiselina u peršinu potiče zdravlje srca smanjenjem količine proupalnih homocisteina.

5.Štiti vaše krvni žile

Peršin sadrži značajnu količinu vitamina B odnosno folne kiseline.Ova kiselina smanjuje homocistein.Homocistein je
prirodna aminokiselina u ljudskom tijelu međutim krvne žile mogu biti oštećene visokim razinama u krvi što povećava šanse za opasnosti od moždanog i srčanog udara.

6.Pomaže zdravlju srca

Prevelike količina homocisteina u tijelu prijeti krvnim žilama.Srećom,folna kiselina,koja se nalazi u peršinu može pretvoriti homocistein u bezopasne molekule.Zbog toga vam konzumiranje peršina pomaže u odbrani od kardiovaskularnih problema poput moždanog udara,koronarnih napada i ateroskleroze.

7.Infekcije mograćnog sustava

Univerzitet Bastyr navodi peršin kao jedan od preporučenih biljaka za otklanjanje infekcije mokraćnog sustava kao alternativu antibioticima.Međutim najbolje je da se konsultujete sa vašim liječnikom.

8.Detoksifikacija

Apigenin i myristicin koji se nalaze u peršinu povećavaju produktivnost jednog od enzima koji pomaže našoj jetri u detoksifikaciji.Izvješća od apigeninu isto tako pokazuju da flavonoidni spojevi poboljšavaju učinke nekih lijekova koji se koriste za liječenje raka debelog crijeva.To je u skladu s istraživanju objavljenom u februaru 2011 godine.

9.Klorofil

Peršin sadrži klorofil što može pomoći jer ima antibakterijska svojstva koja pomažu u sprjećavanju razvoja loših bakterija.Klorofil je isto tako i sjajan lijek za sprećavanje lošeg zadaha za odarsle.

Moguće nuspojave

Glavobolja

Ukoliko niste navikli na konzumiranje peršina može se pojaviti glavobolja.Međutim ona obično prođe kada se naviknete na peršin.

Nedostatak ravnoteže

Može se pojaviti nedostatak ravnoteže što možete rezultirati padom.Dok se ne posavjetujete sa vašim lijećnikom najbolje da su hodnici i ulazi dobro osvjetljeni.Sveobuhvatan liječnički pregled može vam razumjeti uzrok ovoga.

Oštećenje bubrega

Naznake oštećenja bubrega se eventualno mogu dogoditi uz korišenje peršina.Zbog toga je najbolje da idete redovito na kontrolu kod doktora.Ovo je uglavnom karakteristično za dodatke prehrani peršina ne za samu biljku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *