Prirodni diuretici

Prirodni diuretici

Diuretici pomažu tijelu da se oslobodi viška tekućine uglavnom vode i natrija.Većina prirodnih diuretika stumulira rad bubrega čime se luči više natrija u mokrači.Kada diuretici izbace natrij,tijelo isto tako izbaci i vodu.

Kada se prepisuju diuretici?

Liječnici prepisuju diuretike kada tijelu zadržava previše vode.Ovaj problem je češći kod odraslih osoba.I sljedeća stanja mogu dovesti do zadržavanja tekućine

Visoki krvni pritisak
Ciroza jetre
Disfunkcija jetre
Bubrežni kamenac
Edem(oticanje tkiva,kao što su natečena noge ili stopala)
Sindrom policističnih jajnika
Dijabetes

Diuretički lijekovi isto tako mogu uzrokovati neke nuspojave.To su najčešće umor,grčevi u mišićima,lakomislenost,osip i glavobolja.

Prirodni diuretici

Neke biljke kao i dodatke prehrani imaju diuretička svojstva koje vam mogu biti od koristi.Uvijek se konsultirajte sa vašim doktorom pri upotrebi prirodnih diuretika o potencijalnim alergijskim reakcijama pogotovo ako već uzimate i lijekove.

U nastavku ćemo navesti više prirodnih diuretika.

1. Maslačak

Za neke maslačak je samo biljka.No istraživanja pokazuju da sadrži spoj koji poboljšava rad buburega i povečava učestalost mokrenja.

2.Glog

glog

Ova biljka iz porodite ruža je snažan diuretik.On može smanjiti iznos nakupljene tekućine,što znaći da može takođe ublažiti simptome kongestivnog zatajenja srca. Glog se isto tako pokazao i učinkovitim kod povećanja izlučivanja mokrače.Glog bobice također mogu djelovati kao prirodni diuretik i mogu pomoći u liječenju
kod problema sa bubrezima.

3.Smreka

smreka

Bobice smreke se koriste kao prirodni diuretik još od srednjeg vijeka.Nekoliko znanstevih studija je dokazalo ova svojstva.Kao i neki drugi
prirodni diuretici,smreka ne smanjuje razinu kalija kao što to rade neki konvecionalni diuretici.

4.Zeleni i crni čaj

Svaki put kada uživate u šolji čaja to će vam moža pomoći da izbacite višak tekućine iz vašeg sistema.I crni i zeleni čaj su se pokazali kao potencijalni dobri prirodni diuretici.

5.Peršin

peršin

Iako se peršin uglavnom koristi kao začin,ova bilja bi mogla biti odlična za one koje imaju problema sa direutičnim lijekovima.Jedno istraživanje pokazuje da peršin može pomoći u povećanju volumena mokraće.

6.Hibiskus

Ovaj lijepi cvijet je korisniji nego što se čini.Nedavna studija je pokazala da hibiskus ima dobra diuretična svojstva.Studija prije toga pokazuje da hibiskus pomaže u povećanju filtracije bubrega.

7.Limun

Možda ste već čuli i pročitali o tome ali mnogi zdrastveni fanatici započinju dan sa čašom vode sa limunom.Dr Wu kaže da limun nije samo odličan prirodni diuretik nego pomaže i u izbacivanju toksina iz tijela.

8.Voda

Iako se možda ćini očiglednim ali jedan od načina za borbu protiv zadržavanja vode u tijelu je i povečanje njenog dnevnog unosa.Voda pomaže da se stvari lakše kreću u našem tijelu.Kada smo dovoljno hidratirani odnosno unisimo dovoljno vode tijelo nema potreba za zadržavanjem vode a time pomaže kao diuretik.

9.Krastavci

Dr.Wu izdvaja krastavce kao jedan od nejzinih omiljenih prirodnih diuretika jer su skoro 90% napravljeni od vode.”Sa ovom namirniciom ćete lako izbaciti višak vode a pritom ćete unijeti i pregršt vitamina i minerala,osim što ćete nadoknaditi izgubljenu vodu”,kaže ona.

10.Đumbir

Đumbir je jedna od najmoćnijih antiupalnih namirnica i pri tome pomaže izbaciti višak tekućine iz tijela.Jednostavno ga dodajte u čaj ili salatu,ili u drugo vaše omiljeno jelo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *