Šećer i mršavljenje

Šećer i mršavljenje

sećer i mrsavljenje

Svi znamo da šećer i nije baš najbolji saveznik kada je u pitanju mršavljenje.Ali dali je moguće konzumirati šećer i opet smršati? Da,jeste ali ako pratite ove savjete.

Bolje je konzumirati prirodne šećere

Kada su u pitanju šećeri iz voča,odnosno fruktoza možemo slobodno reći da se radi o zdravijoj varijanti šećera,jer se u voću osim šećera nalaze i druge hranljive materija kao što su vitamini i minerali,ali i dijetalna vlakna koja ustvari usproavaju absorbciju šećera u krvi.Pa zato je uvijek bolje konzumirati naprimjer banane ukoliko imate želju sa slatkim nego neko bijelo pecivo.

Jedite šećer zajedno sa dijetalnim vlaknima,proteinom i zdravim mastima

Ako baš nemožete izdržati da ne pojedete šećer najbolje je konzumirati šećer zajedno sa dijetalnim vlaknima,proteinima i zdravim mastima je ova tri hranljive materije usporavaju absorbciju šećera u krvi što neće naglo povećati nivo inzulina,pa nakon ovakvog konzumiranja šećera nećete se osjećati slabo i gladno nakon 30 minuta.

Kontinuirano konzumiranja namirnica sa velikom količina šećera dovode do upale organizma i mogu povećati rizik od mnogih bolesti.Primjer ovakvog konzumiranja šećera je naprimjer konzumiranje putera od kikirija sa šećerom,piletinom i nekom salatom.Ukoliko vam se baš jede torta,onda u nju ubacite više voća.

Konzumirajte šećer poslije treninga

Naime nivo glikogena se u tijelu poslije treninga prazni te ga je potrebno nadopuniti.Najbolje je to uraditi konzumiranjem prostih šećera koji se brzo absorbiraju u krv.Ali to nije jedina prednost konzumiranja prostih šećera nakon treninga.Naime visoki nivo inzulina isto tako omogućuje i brži protok nutrijenata uključujući i proteine
u mišiće,što znaći da će i oporavak biti brži.

Konzumirajte cimet

cimet

Bilo da jedete kolače ili pijete kafu,dodajte cimet.Naime studija objavljena u Journal of Medicinal Food je došla do zaključka da dodavanja cimeta u bilo koju vrstu hrane pomaže u smanjenju količine krvi u šečeru nakon što niste jeli neko vrijeme.To vam može pomoći u mršavljenju jer će se smanjiti inzulinska otpornost koja vam može napakovati kilograme.

Koristite med,steviju i kokosov šećer

Stevija

Stevija

Prema mom mišljenju ovu za najbolje a i najzdrabije zamjene za bijeli šećer.Ako baš morate koristiti šećer onda koristite steviju,med ili kokosov šećer.Stevija i kokosov šećer imaju nizak glikemijski indeks,dok med imalo veći glikemijski indeks ali zato ima bogat nutritivni profil.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *