Šta su proteini

Šta su proteini

proteini

Najbolji izvor proteina su mleko,jaja i meso

Proteini su velike molekule koje omogućuju normalno funkcionisanje našeg organizma.Oni su sastavljeni od aminokiselina.Struktura i funkcije našeg tijela zavise od proteina,kao i regulacija ćelija,tkiva i organa se nemože odvijati bez njih.Mišići,koža,kosti i drugi ljudski dijelovi sadrže značajne količine proteina,uključujući i enzime, hormone i antitijela.Proteini se isto tako mogu ponašati i kao neurotransmiteri.Hemogoblin odnosno nosilac kisika u krvi je protein.Holandski hemičar, Gerhardus Johannes Mulder,je prvi opisao proteine i dao im ime davne 1938 godine.Ime su dobili od grčke rijeći protos koja znači prvi i grčke riječi proteios što znaći prva kvaliteta.

Šta su proteini

Proteini su aminokiseline dugog lanca koji su osnov života skoro svih bića na zemlji.Oni su kao sastavne jedinice koje ćine sva živa bića,bez obzira dali su to virusi,bakterije,leptire,biljke ili ljudske funkcije.

Ljudsko tijelo se sastoji od oko 100 triliona ćelija.Svaka ćelija ima hiljadu različitih proteina koji zajedno utiču da ćelije rade svoj specifićni posao.Proteini su sitne mašine unutar naših ćelija.

Aminokiseline i proteini

Proteini se sastoje od aminokiselina,a aminokiseline su gradivni blokovi proteina.Postoji oko 20 aminokiselina.

Ovih 20 aminokiselina se mogu prevoriti na milione različitih načina kako bi stvorili različite vrste proteina i svaki protein ima određenu funkciju u organizmu.Strukture se razlikuju prema radoslijedu po kojem se aminokiseline kombinuju.

Američka Nacionalna biblioteka medicine navodi 20 različitih aminokiselina kao što su: alanin,arginin,
asparagin,asparaginska kiselina,cistein,glutaminska kiselina,glutamin,glicin histidin,izoleucin,leucin,lizin,metionin,fenilalanin,prolin,serin,treonin,triptofan,tirozin i valin.

Aminokiseline su organske molekuke koje su izgrađene od ugljenika,vodonika,kiseonika,azota a poneka i sumpura.

Amino kiseline su odgovorne za sintezu proteina i drugih važnih spojeva u ljudskom tijelu,kao što su kreatin,peptidni hormoni kao i neki neurotransmiteri.

Koja je funkcija proteina?

Proteini imaju važnu ulogu u gotovo svim biološkim procesima i njihova funkcija dosta varira.

Glavne funkcije proteina u organizma su izgradnja,jačanje i popravak ili zamjena stvari kao što je tkivo.

Oni mogu biti strukturni kao što je kolagen,hormonalni kao što je inzulin a mogu biti i nosioci kao što je hemoglobin,enzimi kao što je amilaze.Sve su to proteini.

Keratin je strukturni protein koji jača zaštitne obloge,kao što je kosa.Kolagen i elastin,takođe,imaju strukturne funkcije i one isto tako pružaju podršku za vezivno tkivo.

Enzimi su katalizatori.To znači da oni ubrzavaju hemijske reakcije.Oni su potrebni za disanje u ljudskim ćelijama ili kod biljaka su odgovorni za fotosintezu.

Koji su izvori proteina?

Svi znamo da je proteina jedan od bitnih hranljivih tvari u ishrani,ali protein koji konzumiramo kroz hranu se ne pretvara u protein u našem organizmu.

Hrana bogata proteinima našem tijelu omogućuje aminokiseline koje naš organizam koristi za sintezu proteina.Kada jedemo namirnice koje sadrže aminokiseline time omogućavamo našem tijelu da može kreirati i sintezirati proteine.Ukoliko se ne konzumiraju neke amino kiseline,nećemo sintezirati dovoljno proteina za naš
organizam kako bi funcionisao pravilno.

Isto tako postoji devet esencijalnih aminokiselina koje ljudsko tijelo nemože sintezirati tako da se oni moraju unijeti kroz ishranu.

Svi proteini sadrže određene aminokiseline ali u različitim proporcijama.Želatin je poseban po tome što sadrži visok udio pojedenih aminokiselina,ali ne čitav niz.
Devet esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može sintezirati su histidin,izoleucin,leucin,lizin,metionin,fenilalanin,treonin,triptofan i valin.

Namirnice koje sadrže ovih devet esencijalnih aminokiselina u približno jednakim proporcijama nazivamo kompletni proteini.Kompletni proteini su uglavnom životinjskog porijekla kao što su mlijeko,meso i jaja.

Komplenti proteini biljnog porijekla su quinoa i soja.Kombinirajući pasulj ili sočivo sa integralnim pirinačom ili kombinacija maslaca od kikirija sa integralnim hljebom isto tako ćete dobiti kompletni protein.

Istraživanja pokazuju da nije potrebno unositi sve esencijalne aminokiseline u svakom obroku jer tijelo može iskoristiti i aminokiseline iz predhodnih obroka.

Šta se dešava kada ne jedemo proteine?

Nedostatak proteina u ishrani je veoma rijetka pojava.Ukoliko osoba ima nedostatak proteina obično će imati i nedostatak ostalih nutrijenata kao i energije,zbog premalog unosa hrane.Razlog ovoga može biti siromaštvo ili bolest.

Vrzno mali unos proteina može dovesti toga da vaši mišići izgube tonus,edema,oticanje,tanke i lomljive kosti,a kod djece zastoj u rastu.Biohemijski testovi mogu pokazati mali nivo albumina i hormonalnu neravnotežu.

Konzumiranjem proteina možete povećati snagu vaših mišića,ali to ovisi i o načinu na kojim vježbate i drugim faktorima.

Koliko proteina trebate konzumirati?

Potreba proteina u organizmu je tijesno povezana sa količinom dušnika u našem tijelu.Ukoliko nemamo pravilan omjer aminokiselina u tijelu to može dovesti dobili neravnoteže dušnika.

Tačan broj koliko biste trebali konzumirati proteina dnevno je još uvijek predmet rasprave među naučnicima i doktorima.

Prijašnje studije pokazuju da novorođenčadi u dobi do 3 mjeseca će se na zadovoljavajući način razviti sa unosom proteina od 1,68 grama po kilogramu tjelesne težine dnevno,ali stručnjaci da je oko 1.1 grama po kilogramu tjelesne težine ipak dovoljno.

Prema Hardvardu preporučena dnevna količina je 0.8 grama po kilogramu tjelesne težine za zdrave osobe.

Međutim preporučena tačna količina je kod svakoga različita jer zavisi od mnogo faktora kao što su dob,spol,nivo aktivnosti,kao i status naprimjer trudnoća,isto igra ulogu.

Ostale varijable uključuju udio aminokiselina dostupnih u specifičnim proteinima hrane,kao i probavljivost pojedinih aminokiselina.

Prema USDA tablici sljedeće namirnice će vam obezbjediti oko 7 grama proteina

30 grama nemasnog mesa,peradi,plodovi moraju
1 jaje
1 kašika putera od kikirikija
15 grama orašastih plodova ili sjemenki
85 grama kuhanog graška ili graha

Proteini i kalorije

Jedan gram proteina kao i ugljikohidrate sadrži 4 kalorije.Jedan gram masti ima 9 kalorija.

Nutricionisti preporučuju da nivo kalorija koje konzumirate u toku dana bude 30 do 40% od ukupnog broja kalorija koje konzumirate u toku dana.

Proteinska pića i suplementi

Sportistima i bodibilderima je potrebno više od minimalne količine proteina kako bi organizam imao dovoljno proteina za mišićni oporavak i izgradnju.

Međutim do sada nema dokaza da su proteinski supementi kao što je whey zdravija nego konzumiranje namirnica koje sadrže proteine.Neki od suplemenata sadrže i nezdrave dodatke kao i zabranjene supstance u sportskim ANTIDOPING kontrolama.

Ukoliko se odlučite za kupovinu whey proteina trebate znati da će postojati razlika u kvaliteti između različitih brendova.

Proizvođači dodaju arome,boje i dodatne aminokiseline,a isto tako mogu koristiti i whey protein odnosno protein sirutke niskog kvaliteta,tako da dobijate proizvod koji umjesto 90% procenata proteina sadrži samo 35%.

Važno je da do sada nisu pronađeni dokazi da protein surutke izaziva određene nuspojave.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *