Timijan

Timijan

timijan

Delikatna biljka s prodornim mirisom, timijan je dobar dodatak jelima sa grahom i povrćem.Svježi i sušeni timijan je dostupan u vašem lokalnom supermarketu tokom cijele godine.

Lišća timijana su eliptičnog oblika i vrlo mala.Gornji list je zeleno-sive boje na vrhu, dok je donji dio bjelkaste boje. Uz svježe grančice peršina i lovora, timijan je sastavni dio francukog buket garnira koji se koristi kao dodatak varivima i juhama.

Zdravstvene prednosti timijana

Timijan ima dugu prednost korištanja kao lijekovito bilje u vezi s prsima i respiratornih problemima,uključujući kašalj, bronhitis, i zagušenje grudi.Tek nedavno, međutim, znanstvenici su otkrili da neke aktivne komponente timijana su odgvorni za lijekovite učinke ove biljke.Radi se o carvacolo, borneol, geraniol i najvažniji timol.

Značajno antioksidacijska zaštita ćelijiskih membrana

Timol-koji je dobio naziv po biljci ima mnoge zdrastvene prednosti.Istraživanja starenja štakora pokazuju da timo povećava postotak zdravih masti u ćelijiskih membranama i drugim ćelijskim strukturama.
Konkretno, iznos DHA (dokozaheksenske kiseline, omega-3 masnih kiselina) u mozgu, bubrega i srca stanične membrane je porasla nakon dodatka s timijanom.Drugo istraživanje u kojoj su promatrane promjene u samim ćelijama mozga,znanstvenici su otkrili da su maksimalne koristi od timijana
najveće ako se što ranije poćne sa njegovom upotrebom te je manje učinkovit kada se u neutraliziranju problema starenja ćelija mozga 3 kada se konzumira kasno u procesu starenja. Istraživanje je urađeno na štakorima.Timijan također sadrži razne flavonoida, uključujući apigenin,naringeninom, luteolin, i thymonin. Ovi flavonoidi povećavaju antioksidativni učinak timijana te rangiraju timijan visoko na listi hrane bogate antioksidansima.

Komponente ulja timijana također ima antimikrobno djelovanje protiv različitih bakterija i gljivica.Staphalococcus aureus, Bacillus subtilis, Escherichia coli i Shigella sonnei su neke od vrsta bakterija za koje timina pokazuje antibakterijsko djelovanje.Tisućama godina, bilje i začini su korišteni za čuvanje hrane i zaštititi ih od kontaminacije mikroorganizmima,a sada istraživanja pokazuju da timijan i bosiljak sadrže sastojke koji bi mogli sprjećiti onečišćenje i dezinficirati predhodno kontamiranu hranu.

U tim istraživanjima koji su objavljenji u Food Microbiology istraživaći su otkrili da je eterično ulje timijana u stanju dezinficirati Shigella zarazni organizam koji izaziva proljev i može uzrokovati značajnu štetu crijeva.

Timijan isto tako ima impresivan nutritivni profil.Timijan je odličan izvor vitamina C, vrlo dobar izvor vitamina A, i dobar izvor željeza, mangana, bakra, i dijetalnih vlakana.

Opis timijana

Delikatna biljka s prodornim mirisom,timijan je biljka u kojom bismo svi trebali uživati.Postoji nekoliko vrsta timijana odnosno fruncuski timijan,limunski timijan,narančin timijan i srebreni timijan.

Francuski timijan je poznatiji kao Thymus vulgaris.

Povijest-Istorija

Timijan se koristi zbog svojih kulinarskih,aromatičnih i ljekovotih svojstva još od davnina.Stari Egipćani su ga koristili kao sredstvo za balzamiranje za očuvanje svojih preminulih faraona.U drevnoj Grčkoj,timijan se koristio zbog svojih aromatičnih svojstvima.Timijan je isto tako bio simbol hrabrosti.Timijanova povezanost sa hrabrošću se nastavila i u srednjem vijeku,kada je bio ritual za žene da daju svojim vitezima šal koji je imao grančicu timijana koja se nalazi preko vezena pčela.

Od 16. stoljeća,ulje od timijana se koristi zbog svojih ptičkim svojstvima.

Timijan je porijeklom sa područja Azije,južne evrope i mediteranske regije,a takođe se uzgaja u Sjevernoj Americi.

Kako ga odabrati i skladirati

Kad god je moguće, odaberite svježi timijan nego timijan u prahu jer svježi ima bolji okus.Lišće svježeg timijana treba izgledati svježe i biti jarke zeleno-sive boje.Oni bi trebali biti sadržavti mrlje od tamnih boja.Čak iako su začinske biljke i začini poput timijana široko dostupni u supermarketima,možda ćete htjeti istražiti lokalne začinske trgovinama u vašem području.Baš kao i kod drugih suhih začina, prilikom kupnje sušenog
timijana,pokušajte odabrati onaj koji je organski uzgojen,jer ćete tako biti sigurni da nije ozračen.

Svježi timijan treba čuvati u hladnjaku zamotan vlažnim papirnatim ručnikom.Sušeni timijan trebate držati čvrsto u zatvorenoj staklenoj ambalaži na hladnom, tamnom i suhom mjestu gdje će se zadržati svježe za oko šest mjeseci.

Savjeti za pripremu i kuhanje

Savjeti za pripremanje timijana

Timijan,bilo da je u sušenom obliku ili u svježem se treba dodavati u hranu pri kraju kuhanja jer prevelika toplina
može uništiti njegov delikatan ukus.

Nekoliko ideja za korištenje

Dodajte timijan u svom omlijen recepet sa tjesteninama u kombinaciji sa umakom.Svježi timijan isto tako daje prekrasan miris omletima i kajgani.Isto tako možete dodati timijan u bilo koji vrstu pasulja odnosno graha.
Timijan možete dodati i u juhe i supe,te ostala variva.

Zabilješke

Timijan uobičajno nema alergijska djelovanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *