Vitamin A

Vitamin A

Vitamin A je vitamin topiv u mastima.Postoje dva različita vitamina A koji se nalaze u prehrani.Vitamin A se najčešće nalazi u životinjskim proizvodima kao što su meso, riba, perad i mliječni proizvodi. Drugi tip, pro-vitamin A se nalazi u biljnoj prehrani poput voća i povrća.Najčešći tip pro-vitamina A je beta-karoten.

Vitamin A također je dostupan i kao dodatak prehrani,obično u obliku retinyl acetata ili retinyl palmitat (vitamin A),beta karoten(pro-vitamina A) ili kombinacija obije vrste vitamina A.

Alternativni nazivi

Retinol; Karotenoidi

Funkcije

Vitamin A pomaže u stvaranju i održavanju zdrave kože,zuba,koštanog tkiva i mekog tkiva,sluz membrane i kožu.Također je poznat i pod imenom retinol jer roizvodi pigmente u mrežnici oka.

Vitamin A potiče dobar vid,posebno pri slabom osvjetljenju.Isto tako može biti potreban za reprodukciju i kod dojenja.

Retinol je aktivna forma vitamin A.Najčešći izvori su jetra, punomasno mlijeko,kao i hrana oboćegana ovim vitaminom.

Karotenoidi su tamne boje (pigmenti) koji se nalaze u biljnoj hrani koji se mogu pretvoriti u oblik vitamin A.Postoji više od 500 poznatih karotenoida. Jedan od takvih je karotenoida je betakaroten.

Beta-karoten je antioksidans.Antioksidansi štite ćelije od oštećenja uzrokovenim tvarima pod nazivom slobodni radikali.Vjeruje se da slobodni radikali uzrokuje neke kronične bolesti i mogu ubrzati starenje.

Vjeruje se da hrana bogata karotenoidima poput beta karotena može smanjiti rizik od raka.

Međutim dodatci beta karatone nemogu smanjiti rizik od raka.

Izvori u hrani

Vitamin A se nalazi u više životinjskim namirnicama kao što su jaja, meso, mlijeko, sir,vrhnje, jetra, bubreg, bakalar, iverak i riblje ulje.Međutim svi ovi izvori osim obranog mlijeka isto tako sadrže visoke količine zasićenih masti i kolesterola.

Izvori beta-karotena su:

Svjetlo žuto i narančasto voće poput dinje,grejpa i breskvi
Povrće kao što je mrkva, bundeva, slatki krumpir i zimska buča
Ostali izvori beta-karotena su brokula, špinat, i većina tamnozelenog povrća
Što je intezivnija boja voća i povrća to znaći da više sadrži beta karotena.Biljni izvori beta karotena
su bez masti i kolesterola.

Nuspojave

Ukoliko ne konzumirate dovoljno vitamina A,vjerovatno ćete lakše oboliti od zaraznih bolesti i imat ćete problema sa vidom.

Ako pretjerate sa vitaminom A možete postati bolesni.Velike doze vitamina A,mogu uzrokovati urođene mane.

Akutno trovanje vitaminom A se dešava kada odrasla osoba konzumiranje nekoliko hiljada internacionalni jedinica vitamina A.Simptomi kroničnog trovanja vitaminom A se mogu pojaviti kod odraslih osoba koji uzimaju više od 25.000 IU dnevno.Bebe i djeca su često puta osjetljivi na vitamin A i mogu postati bolesni nakon konzumiranja manjih doza vitamina A ili proizvoda koje sadrže vitamin A kao što je retinol(koji se nalazi u kremama za kožu).

Velike količine beta karotena nisu opasne po zdravlje.Međutim, povećana količina beta-karotena može promjenuti boju vaše kože u žutu ili naranđastu.Boja kože će se vratiti u normalu nakon što smanjite unos beta karotena.

Preporučene doze

Najbolji način da unese dovoljno količinu vitamina A je da konzumirate voće i povrće,mliječne proizvode,mahunarke,leću i cijelovite žitarice.

Dojenčad (prosječni unos)
0 – 6 mjeseci: 400 mikrograma dnevno (mcg / dan)
7-12 mjeseci: 500 mcg / dan

Djeca (Preporučeni unos)

1-3 godina: 300 mcg / dan
4 – 8 godina: 400 mcg / dan
9 – 13 godina: 600 mcg / dan

Adolescenti i odrasle osobe (Preporučeni unos)

Muškarci u dobi 14 i više godina: 900 mcg / dan
Žene u dobi 14 i više godina: 700 mcg / dan

Količina potrebnog vitamina ovisi o dobi i spoli.Ostali faktori,kao što su trudnoća i vaše zdravlje,također su važni.Pitajte koja je količina najbolja za vas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *