Evo šta će vam se desiti ukoliko konzumirate samo dvije datule svaki dan

Datule kao lijek

datule

Datule su voće koje datira još 6 000 godina prija nove i predstavlja jedno od voćki sa najslađim okusom.Iako se datule najčešće jedu sviježe one isto tako mogu biti i sušene.Nazavisno do toga dali su sušene ili sviježe one su pravi lijek za naš organizam.

Nutritivni sadržaj datula

Ukoliko vam fali kalija,vlakana i bakra onda su datule odličan izbor za vas.Iako su datule prepune hranljivih materija,veoma su malog oblika pa biste ih trebali pojesti par komada kako biste se osigurali da ste unijeli dovoljno hranljivih tvari.

Ovo je nutritivni sastav datule u 100 grama

Dijetalna vlakna – 6.7 grama. 27% RDA.
Kalij – 696 miligrama. 20% od RDA.
Bakar – 0,4 miligrama. 18% RDA.
Mangan – 0,3 miligrama. 15% od RDA.
Magnezij – 54 miligrama. 14% RDA.
Vitamin B6 – 0,2 miligrama. 12% RDA.

Napomena : Datule su veoma bogate sa šećerom odosno sadrže čak 66 grama na 100 grama.Ukoliko ste na dijeti ili pazite na unos šećera onda biste trebali obratiti pažnju na to.

Zdrasteven prednosti datule kao lijeka

1.Poboljšava probavni trakt

Dijetalna vlakna su od suštinskog značaja za neometani rad debelog crijeva kako bismo imali redovito pražnjenje crijeva.Nerastvorljiva i rastvorljiva dijetalna vlakna koja se nalaze u datuli pomažu u pražnjenju gastrointestinalnog sistema omugućujući efikasniji rad debelog crijeva.Ostale predosti koje povezuju konzumiranje ovih vlakana su i to one smanjuju rizik od kolitisa,raka debelog crijeva i hemeroide.

2.Odličan lijek za srce

Pokraj toga što su veoma korisna za rad probavnog sitema dijetalna vlakna isto tako mogu i pomoći u očuvanju zdravlja srca.

3.Antiupalna svojstva

Datule su bogate magnezijem odnosno mineralom koji je poznat po svojim antiupalnim svojstvima.Jedna studija je pokazala da se upalni procesu u organizmu smanjuju nakon što se poveća unos magnezija u ishrani.Isto tako dolazi i do smanjenja upalnog zida u arterijama se smanjuje sa unosom magnezija.Zaključak studije je da sve ovo doprinosi tome da nam magnezij može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti,artritisa,Alzheimerove bolesti i drugih bolesti.

4.Smanjenje krvnog pritiska

Magneziji je dokazani lijek kod smanjenja krvnog pritiska,a datule su veoma bogate ovim mineralom.Osim toga datule sadrže i kalij koji ima nekoliko funkcija u tijelu kao promovisanje pravlinog rada srca i smanjenja krvnog pritiska.

5.Smanjenje rizika od moždanog udara

Nakon upordbe sedam studija koje su objavljenje u vremenskom periodu od 14 godina istraživaći su otkrili da se rizik od moždanog udara smanjuje za  9% na svakih 100 mg magnezija koje konzumiramo dnevno.Istraživanje se može pronaći u Američkom Žurnalu Nutricionizma.

6.Zdrava trudnoća i porođaj

Studija koju su uradili naučnici sa Univerziteta za nauku i tehnologiju je usporedila kako ovo voće utiče na trudnoću kao i na porođaj.Nakon studije od godinu dana nad 69 žena rezultati su pokazali da konzumiranje datula 4 nedelje prije poroda smanjuje bolove kod trudnice i povećava energiju.

7.Pouspješuje rad mozga

Studija koja je urađena za potrebe JAMA Interne Medicine su otkrili da je konzumiranje dovoljne količine vitamina B6 povezano sa poboljšanjem pefromansa mozga i boljih rezultata na testovima.

Da sumiramo kako se datula može koristiti kao lijek,odnosno koje su njene zdrastvene prednosti

Ulažavanje zatvora i poboljšanja rada crijeva
Poboljšanje zdravlja srca,smanjenja rizika od bolesti srca
Anemija
Dijareja
Smanjenje krvnog pritiska
Impotencija
Poboljšanje raspiratornog i digestivnog zdravlja
Prevencija hemeroida
Hronične bolesti kao što je artritis
Smanjenje rizika od kolitisa
Prevencija raka debelog crijeva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *