Dozvoljena hrana na paleo dijeti

Dozvoljena hrana na paleo dijeti

Trebamo napomenuti da se autori ove dijete ne slažu oko svih detalja.No tema na koju se slažu svi autori knjiga o paleolistkoj dijeti je da nemožemo u potpunosti replicirati hranu paleolitskog razdoblja,tako da zamjena mora postojati u nekim slučajevima.

Meso i jaja

meso i jaja

Meso (uključujući i morske plodove) i jaja su možda najvažnije komponente paleolitske ishrane.U idealnom slučaju, životinje,od kojih potiću jaja i meso trebaju biti hranjene biljnom hranom.To su pilići koji imaju pristup travi,insektima,koa i žitu.Isto važi i za životinje.Riba bi trebala biti divlja,odnosno iz prirodnih izvora.Neki autori Paleo dijete misle da bi se trebalo konzumirati meso sa malo masnoća,dok se većina autora ne slaže oko toga.

Povrće

Paleolitska dijeta preporučuje konzumaciju voća,mada neke verzije ove dijete zabranjuju zeleni grah i grašak jer oni spadaju u porodicu mahunarki.Postoje isto tako varijacije oko upotrebe krumpira i gomolja.Odnosno neki preporučuje ove namirnice,dok neki zabranjuju.

Voće

Voće je općenito dozvoljeno.Neki savjetuju da osobe koje žele smršati trebaju ogranićiti unos voća koje sadrži mnogo šećera,posebno suhog voća i voćnih sokova.A neki od njih propagiraju da se treba ogranićiti i sami unos sirovog voća.

Orašasti plodovi i sjemenke

 orasasti plodovi

Orašasti plodovi i sjemenke su uglavnom dozvoljeni,iako neki autori poput Cordain,kaže da njih treba ogranićiti na 100 grama dnevno ako je vaš cilj mršavljenje.Imajte na umu da kikiritki spada u porodicu mahunarki te nije dozvoljen na ovoj dijeti.Neki isto tako zabranjuje indijski orah,jer se nemože jesti sirov.Nezaslađeno bademo mlijeko i kokosovo mlijeko se često puta koriste kao zamjena za kravlje mlijeko.

Ulja

Iako razlićiti autori imaju razlićite preporuke kada su u pitanju ulja,uglavnom se većina slaže da su biljna ulja uglavnom dozvoljena.Maslinova ulja i ulja orašastih plodova kao što su kokosovo ulje se uglavnom preporučuju.Isto tako se preporučuje i riblje ulje.

Pića

Ne ćudi podatak da se voda preporućeje kao i čaj.Osim toga,postoje različita mišljenja oko kafe i alkohola.Naravno, slatki napitci(zaslađeni šećerom ili drugim umjetnim sladilima) se ne dopuštaju,iako naprimjer Cordain misli da povrena konzumacija dijetalnih pića neće štetiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *