Giht dijeta

Giht dijeta

 

Definicija

Giht,bolan oblik artritisa,nastaje zbog velikih razina mokrećne kiseline u krvi koji se akumuliraju oko zgloba u obliku kristala.

Mokraćna kiselina se proizvodi kada tijelo razgrađuje kemikaliju zvanu purina.Purina je prisutna prirodno u tijelu,ali isto tako se može naći i u hrani.Mokraćna kiselina se eliminira iz tijela kroz mokraću.

Giht dijeta bi vam mogla pomoći da smanjite razinu mokrećne kiseline u krvi.Dok giht dijeta nije lijek,ona može smanjiti rizik od bolnih napada gihta i usporiti progresiju oštećenja zglobova.Lijekovi su također potrebni kako bi smanjili bol i smanjili razinu mokraćne kiseline.

Namjena

Malo historije

Giht je stoljećima povezan sa prejedanjem mesa,morskim plodovima i alkoholom.Ova bolest,je u stvari,stoljećima smatrana bolešću bogatih ljudi,jer su oni bili jedini koji su si mogli priuštiti takve prehrambene navike.I davno prije nego što se otkrio uzrok gihta,liječnici su primijetili korist kod eliminiranja nekih namirnica u prehrani.

Već dugi niz godina,za liječenje gihta se fokusiralo na uklanjanje svih namirnica koje su imale umjerene ili velike količine purina.Ali lista hrane koju treba izbjegavati je bila veoma duga,što je dovelo do toga da je dijetu bilo teško držati.

Detalji dijete

Opća naćela giht dijete su u suštini iste kao i preporuke za uravnoteženu,zdravu prehanu

Gubitak težine Budući da višak kilograma povećava rizik od razvoja gihta,pa se gubitkom viškog kilograma smanjuje rizik od gihta.Istraživanja pokazuju da smanjenje broja kalorija i gubitak težine,čak i bez izbacivanja hrane bogate purinom,snižava razinu mokraćne kiseline i smanjuje broj napada uzrokovan gihtom.Gubitak težine smanjuje ukupni stres zglobova.

Kompleksni ugljikohidrati Jedite više cijelovitih žitarica,voća,povrća koji pružaju složene ugljikohidrate.Izbjegavajte hranu poput bijelog kruha,kolača,slatkiša,šećera,slatkih pića i proizvoda koje sadrže fruktozno kukurizni sirup.

Voda Uvijek pijte vodu kako bi se hidralili.Veće konzumiranje vode je povezano sa smanjenjem napada gihta.Cilj je konzumirnje 8 do 16 čaša tekućine dnevno a da pola od toga bude voda.Čaša od 8 unci je 237 mililitara.

Masti Smanjite unos zasićenih masti iz crvenog mesa,masne peradi i visoko masnih mliječnih proizovda.

Proteini Ograničite dnevni unos proteina iz nemasnog mesa,ribe i peradi na 113 do 170 grama proteina.Dodajte proteine u prehrani hranom s niskim udjelom masti kao što su jogurt sa niskim procentom masti ili obranim mlijekom,koji su povezani sa smanjenim razinama mokraćne kiseline.

Preporuke za određene hrane ili dodatke prehrani

Povrće sa visokim sadržajem purina Istraživanje pokazuje da povrće sa visokim sadržajem purina ne povećava rizik od gihta ili ponavljajućeg napada.Zdrava prehrana bazirana na puno voća i povrća može ukljućivati povrće sa visokim sadržajem purina kao što je šparoga, špinat, grašak, cvjetača ili gljiva.Isto tako možete jesti grah ili leću,koji sadrže umjereni nivo purina,ali su takođe dobar izvor proteina.

Organi Izbjegavajte jela poput jetre i bubrega,koji imaju visoke razine purina i pridonose visokim razinama mokraćne kiseline u krvi.

Određeni plodovi mora Izbjegavajte sljedeće vrste morskih plodova,koje imaju veću koncetraciju purina nego ostala morska hrana,inćuni, haringe, srdele, školjke, Jakobove kapice, pastrve, vrsta bakalara, skuša i tuna.

Alkohol Metabolizam alkohola u vašem tijelu povećava proizvodnju mokraćne kiseline i alkohol dovodi do dehidracije.Pivo je povezano sa povećanim rizikom od gihta,i ponavljajućih napada, kao što su destilirana pića u određenoj mjeri.Učinak vina na giht još uvijek nije dobro istražen.Ukoliko pijete alkohol razgovarajte sa svojim liječnikom o tome što je prikladno za vas.

Vitamin C može pomoći u smanjenju razine mokraćne kiseline.Razgovarajte sa vašim liječnikom dali se dodatak od 500mg vitamina C uklapa u vašu prehranu.

Kava Neka istraživanja pokazuju da umjerena konzumacija kave može biti povezana sa smanjenim rizikom od gihta,osobito sa redovutom konzumacijom kafeinske kafe.Konsultirajte se sa vašim ljekarom u vezi konzumiranja kafe kako bi odredili pravu količinu priklada za vas.

Trešnje Postoje određeni dokazi da je konzumiranje trešanja povezano sa smanjenim rizikom od napada gihta.

Primjer menija za Giht dijetu

Doručak

Cijela zrna, nezaslađene žitarica s obranim ili mlijekom sa niskim procentom masti
1 šalica svježih jagoda
kava
voda

Ručak

Pečena pileća prsa sa senfom
Zelena salata sa octom i maslinovim uljem
Obrano ili nemasno mlijeko
Voda

Popodnevna užina

1 šalica svježih trešanja
voda

Večera

Pečeni losos
Kuhani zeleni grah
1/2 šalice tjestenine cijelog zrna s maslinovim uljem
Voda
Nemasni jogurt
1 šalica svježe dinje
Napitak bez kofeina,kao što je biljni čaj

Rezultati

Držanjem giht dijete vam može pomoći u ogranićavanju proizovodnje mokraćne kiseline te povećanju izbacivanja iste.Iako prehrana najvjerovatnije neće smanjiti koncetraciju mokraćne kiseline u krvi do te mjere da se možete lijećiti samo prehranom,može smanjiti broj napada i ogranićiti njihov broj.

Držanjem giht dijete a istovremeno ograničavanjem kalorija i redovitim vježbanjem možete poboljšati sveukupno zdravlje što će vam pomoći u postizanju i održavanju zdrave težine.

Rizici

Giht dijeta je prvenstveno ista kao standarne preporuke za zdravu prehranu koja naglašava upotrebu povrća,voća,cijelovitih žitarica,mlijećne proizvode sa niskim procentom masti i umjerenu konzumaciju mesa.Stoga, općenito ne postoji rizik povezan s hranom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *