Hrana za jetru

Hrana za jetru

Moderan način života kao i konzumiranje nezdrave hrane,zagaćivaći okoliša,stres i mnogi drugi faktori mogu negativno uticati na našu jetru te ona postaje preopterećena.Zbog toga smo sastavili za vas popis hrane koja će pomoći vašoj jetri.

1.Češnjak

Samo malo količina češnjaka može aktivirati enzime koje pomažu jetru u izbacivanju enzima iz našeg tijela.Češnjak isto tako sadrži velike količine allicina i selena,dva prirodna spoja koja pomažu u čišćenju jetre.

2.Grejp

Grejp je bogat vitaminom C i antioksidansima ćime povećava prirodni proces čišćenja jetre.Mala čaša svježe iscijeđenog soka od grejpa može pomoći u proizvodnji enzima za detoksifikaciju jetre
koja pomažu u izbacivanju karcinogena i drugih toksina.

3.Cikla i mrkva

Oba povrća sadrže veliku količinu biljnih flavonoida i beta karotena koji stimuliraju i poboljšavaju ukupne funkcije jetre.

4.Zeleni čaj

Ovo piće je bogati antioksidansima poznatim pod imenom katehin,spojem koji je poznat da pomaže u funkciji jetre.Zeleni čaj nije samo ukusni napitak već je i odličan napitka za poboljšanje sveukupnog zdravlja.

5.Lisnato zeleno povrće

Jedan od najboljih saveznika u čišćenju jetre je listano zeleno povrće.Ovo povrće je bogato biljnim klorofilima koji pomažu u izbacivanju toksina iz krvi.Uz njihovu izrazitu sposobnost da neutralizira teške metale,kemikalije i pesticide,ovo povrće nudi snažan zaštitni mehanizam za jetru.

Ovo povrće isto tako povećava prozok žući,tvari koja uklanja otpad iz tijela i krvi.

6.Avokado

Ova hranjiva gusta super hrana pomaže tijelu proizvesti glutation,spoj koji je potreban kako bi se jetra očistika štetnih toksina.

7.Jabuke

jabuke

Jabuke se bogate pektinom te ostalim hemijskim sastojcima koji su potrebni tijelu za čišćenje i izbacivanje toksina iz probavnog trakta.

8.Maslivno ulje

Hladno cijeđena ulja kao što je maslinovo,konopljino i laneno ulje su super za jetru,kada se koriste u umjerenim količinama.Oni pomažu tijelu tako što pružaju baze lipida koji pomažu u izbacivanju toksina iz tijela.Na taj način,to će na neki način oslobidi jetru od toksićne preopterećenosti od kojeg mnogi od nas pate.

9.Alternativne žitarice

quinoa sa povrcem

Ne samo da trebate alternativne žitarice kao što su quinoa,proso i heljda u vašoj prehrani nego trebate i smanjiti konzumiranje žitarice koje sadrže gluten jer su one prepune toksina.

10.Brokula i kupus

Ovo povrće će povećati količinu glukozinolata u vašem sistemu,poboljšavajući proizvodnju enzima u jetri.Ovi prirodni enzimi pomažu u izbacivanju karcinogena i drugih toksina iz našeg tijela koji mogu značajno smanjiti rizik povezan sa rakom.

11.Limun

Ovi agrumi sadrže veliku količinu vitamina C koja pomaže tijelu u sintezi otrovnih tvari i tvari koji se mogu absorbirati u vodi.Konzumiranje limunta ujutru na prazan želudac stimuliše rad jetre.

12.Orasi

orasi

Zbog visokog sadržaja amino kiseline arginina,orasi pomažu detoksifikaciju amonijaka.Orasi su takođe bogatiglutationom i omega 3 masnim kiselinama,koje podržavaju uobičajena čišćenja jetre.

13.Kurkuma

Ovo je omiljeni jetrin zaćin.Kurkuma pomaže u detoksifikaciji jetre,pomažaću u aktivaciji
enzima koji aktivno izbacuju toksine.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *