OVO JE NAJZDRAVIJA NAMIRNICA NA SVIJETU

hurme
Zbog svojih visokih zdrastvenih i nutritivnih vrijednosti mnogi smatraju da su hurme najzdravije voće.A to pokazuju i naučna istraživanja koja pokazuju da hurme pomažu kod gotovo svake bolesti.

Odličan izvor gvožđa

Ukoliko ste alhemični onda je hurma pravi izbor za vas.U oko 100 grama hurmi se nalazi 90 mg gvožđa što predstavlja 11% od preporučenog dnevnog unosa.Gvožđe je u našem tijelu sastavni dio hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca čime omogućuje nosivost kiseonika u krvi.Najveći rizik od nedostatka gvožđa se javlja kod djece u pubertetu i trudica.

Zaustavljaju proljev

Hurme su isto tako bogate i kalijumom koji pomaže kod zaustavljanja proljeva.Osim toga hurme pomažu i crijevima tako što obnavljaju njihovu floru.Iz svega ovoga proizlazi zaključak da ćete ako jedete redovno hurme omogućiti vašim crijevima da stvore dobro bakterije te tako održavate zdravlje vaših crijeva.

Lijek za tvrdu stolicu

Hurme pomažu u bržem i lakšem varenju hrane u našem tijelu.Ako na prazan stomak pojedete par hurmi one će kao što smo predhodno naveli regulisati rad crijeva a isto tako obskrbiti naš organizam potrbnom energijom,odnosno šećerima.Međutim nemojte pretjerivati sa konzumiranjem hurmi jer iako ne sadrže kolesterol sadrže veliku koncetraciju šećera što bi vas moglo udebljati.

Pomaže kod snižavanja holesterola

Hurme su se pokazale efikasnim kod snižavanja nivoa lošeg holesterola u krvi odnosno LDL holesterola.Zbog toga se preporučuje konzumiranje hurmi ljudima koji imaju problema sa visokim holesterolom jer povoljno utiče na njih.

Jača srce

Ukoliko imate slabo srce hurma je pravi lijek za vas.Kako biste napravili prirodni lijek za jačanje srce,potopite oko 300 grama hurmi preko noći sa sjemenka u vodu.Poslijete toga uklonite sjemenke iz hurmi,dodajte ih u blender,kao i vodu u kojoj su stajale i sameljite ih.Ovu smjesu koristite prije obroka barem tri puta dnevno.

Smanjuju krvni pritisak

Namirnice koje sadrže natrijum štete osobama koje imaju visoki krvni pritisak,a hurme sadrže veoma male količine natrijuma,dok su sa druge strane bogate kalijumom.Konzumiranje oko 5 do 6 hurmi će vam omogućiti 80 miligrama magnezija,esencijalnog minerala koji pomaže u širenju krvnih sudova.Istraživanje pokazuje da unošenje 370 mg magnezija dnevno dovodi do smanjenja krvnog pritiska.

Štiti od moždanog udara

Zbog svog sadržaja kalijuma hurma povoljno utiče na rad nervnog sistema.Istraživanja pokazuju da veći unos kalijuma odnosno negdje oko 400 mg smanjuje rizik od moždanog udara za čak 40%.

Povećava seksualnu izdržljivost

Pregršt hurmi bez sjemenki potopiti u kozije mlijeko te ostavite da tako zajedno prenoće.Ujutru izmiksajte ove dvije namirnice u blenderu,a nakon toga dodajte malo meda i kardame(vrska začina).Ovaj napitak mogu piti i muškarci i žene jer jača tijelo i povećava nivo energije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *