Maska od kurkume

Maska od kurkume

maska od kurkume

Foto : http://vkool.com/turmeric-mask-for-acne/
Maska od kurkume se koristi već dugi niz stoljeća u Aziji.To je poznata tradicija u Indiji i Kini te ovaj tretman spada u prirodi medicinski sustav takozvana Ayurveda.U južnoj Aziji maska od kurkume je predstavljala sastavio dio pripreme za vjenčanje mladenke,kako bi izgledala bezprijekorno i glamurozno.

Kurkuma sadrži fotokemikaliju koja se naziva kurkumin koja ima veoma pozitivan učinak na tijelo,kao iznava tako i iznutra.

Maska od kurkume je odličan tretman za akne i ekcemu.Ova maska smanjuje crvenilo i upalu,te potiče zacjeljivanje kože.Zbog svojih antioksidativnih svojstava kurkuma se već vijekovima za podmlađivanje kože.Ona pomaže kod omekšavanja linije lica i bora,dajući licu mladalački izgled.Ova maska je isto tako efektivna i kod rozacea kroničnog stanja kože koje se karakterizira crvenilom i bubuljice.Ova maska smanjuje crvenilo kod ovog stanja.

Maska od kurkume je veoma jednostavna za napraviti i djeluje kao krema,piling i smanjuje crvenilo.Ona osvjetljava kožu i čini da izgleda svježe i čisto.

Evo i recepta za domaću masku od kurkume

Postoje mnoge varijacije ovog recepta,ali recept u nastavku je osnovni recept.Neki u ovaj recept dodaju i sok od limuna i eterično ulje od čajevca(ako se koristiza tretman akni).

Sastojci

1 žličica kurkuma
1 žličica sirovog organskog meda
1 žličica mlijeka (ili prirodnog jogurta)
Stavite kurkumu u malu zdjelu.Dodajte med i mlijeko ili jogurt.Možete podesiti količinu uz zavisnosti dali želite da smjesa bude rijetka ili gusta.Zapamtite da kurkuma ima veoma jaku boju i da može obojiti skoro svaki predmet zbog čega provjerite dobro dali se maska zadržava na vašem licu kada je nanesete.

Pripreme za lice

Operite lice sa vodom i uklonite svu šminku.Ukoliko imate dugu kosu vežite je kako vam ne bi smetala.Nosite neku staru majcu kako je nebiste obojili slučajno.

Primjena maske od kurkume na lice

Nanesite masku na lice ravnomjerno po cijelom licu.Područje koje ne želite propustiti je ispod očiju,jer zakvaljujući protuupalnim svojstvima kurkume ona pomaže smanjiti podočanjake,koje se formiraju kao posljedica sužavanja krvnih žila.

Ukoliko vam nešto od maske ostane neiskorišteno,slobodno ga možete sačuvati u frižideru na nekoliko dana i iskoristiti je sljedeći put.

Pustite da se maska osuši na licu.To znaći da masku stavite na oko 20 minuta a zatim je operete sa hladnom vodom.Osušite lice lagano krpom.

Masku je preporučljivo koristiti jednom nedeljno.I ne više od 4 nedelje uzastopno.

Zbog čega je maska od kurkume tako učinkovita?

Kurkuma je dobar antioksidans i ima veoma dobro protuupalno i antibakterijsko svojstvo.Med je isto tako antibakterijska namirnica koja vlaži kožu dobro.Mlijeko sadrži mliječnu kiselinu,koja čisti kožu.Zbog svega navedenog ove tri namirnice mogu napraviti čuda za vaše kožu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *