Med i kurkuma

med i kurkuma

Foto : http://www.bestherbalhealth.com/turmeric-golden-honey-the-strongest-natural-antibiotic/

Med i kurkuma

Mješavina meda i kurkume ima veoma pozitivna svojstva na cjelokupni organizam jer obije namirnice imaju jako protuupalno djelovanje.

U sastavu kurkume se nalazi kurkumin,odnosno sastojak za kojeg je dokazano da ima antikancerogena svojstva.Kurkumin je glavni sastojak kurkume,a znanstvenici zaključuju da smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu,rizik od nastanka kroničnih upalnih i autoimunih bolesti.

U Ayurvedski medicini kurkuma je već odavno poznata kao biljka koja jača i hrani tijelo i služi za regulaciju probavnog sustava jer obnavlja crijevnu floru,smanjuje nadutost,pročišćava jetru i žuč,normalizuje simptome menstruacije,smanjuje upalu kod artritisa,stimulira metabolizam,pomaže kod kožnih problema,problema sa disanjem,kao i protiv gljivica,bakterija i crijevnih parazita.

Kurkuma dokazano blagotvorno djeluje na mnoge bolesti zaponjići od raka pa do Alzheimerove bolesti.

Zbog toga i ne čudi da je kombinacija kurkume i meda veoma moćno oružje u borbi protiv raznih bolesti.Ova kombinacije ne samo da će ojaćati vaš imunitet nego će omogućiti organizmu i dobre bakterije koje pomaže u probavi.

Ova kombinacije meda i kurkume će ojaćati vaš imunitet,poboljšati vaše sveukupno zdravlje i smanjiti šanse za pojavom raka.

Stručnjaci toplo preporučuju ovaj napitak i za ljude koje pate od hipertenzije,jer je kurkuma odlična za regulaciju razine krvnog pritiska odnosno tlaka.

Međutim,treba napomenuti da med može povećati razinu šećera u krvi,stoga se dijabetičarima preporučuje da prije nego što konzumiraju ovaj napitak bi se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom.

Kako pripremiti napitak od meda i kurkume?

Potrebna vam je jedna kašika kurkume i 100 grama domaćeg meda.Izmješajte dobijenu smjesu i prelijte je u staklenu teglu.Ukoliko imate bilo kakve simptome možete posegnuti za ovim napitkom.Preporučuje se da se prvi dan konzumira po jedna kašika svakog sata,drugi dan pola kašike svakih dva sata,a treći dan pola kašike tri puta
dnevno.

Ako ga koristite preventivno konzumirajte jednu kašiku od ovog napitka,dnevno,ujutru na prazan želudac,oko 30 minuta prije jela.

Preporuka je da ne gutate odmah smjesu nego da ostavite da se otopi u vašim ustima,a možete je dodavati i u čaju ili mlijeku.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *