Metabolički sindrom

Tihi ubica odnosno metabolički sindrom

metabolicki sindrom

Epidemija pretilosti kako u Americi,a sve više i kod nas u posljednih nekoliko godina sve više uzima maha po naše zdravlje.

Za sve to doktori krve prvobitno nazvani sindrom X odnosno metabolički sindrom od kojeg u Americi pati čak 34% stanovništva.Prekomjrna tjelesna težina je jedan od glavnih uzroka metaboličkog sindroma,ali šta su korijeni i dali postoji opasnost?

Metabolički sindrom

Iako je otkriven pre manje od 20 godina sindrom je kvalificiran kao skup patalogija u koje spadaju visoki krvni pritisak,visoka razina šećera u krvi,visoki trgileciridi,nizak nivo HDL kolesterola i pretilost.Ove patalogije idu ruku pod ruku sa rastom pretilosti,što na kraju može dovesti do dijabetesa,hipertenzije ili metaboličkog sindroma.Oni koji imaju barem tri od tih pet faktora rizika najčešće dobiju dijagnozu metaboličkog sindroma od njihovog doktora.
Ovaj skup uvjete povećava rizik od srčanih bolesti i drugih zdrastvenih problema koji mogu biti opasno za zdravlje.

Metabolički sindrom je skup rizićnih faktora a ne bolest,dakle postoji nekoliko razloga.Prekomjerna težina,neaktivan način života i inzulijnska rezistencija su među razlozima koji se mogu kontrolirati u odnosu na starenje i genetiku.

Ovi faktori rizika su veoma česti u današnjem društvu.

Prevencija metaboličkog sindroma

Faktori kao što su pretilost,dob,dijabetes,latinsko i azijsko porijeklo su povezani sa povečanim rizik od ovog stanja ali one mogu biti kontolirane pravilnom ishranom i vježbanjem.Rizik od toga se može smanjiti konzumiranje manje šećera i više dijetalnih vlakana u ishrani.

Dr. Nitu Verma, liječnik i suosnivač “PeerWell” kompanije koje tretira bolesti preko smartphone aplikacije ističe da je kontrola ključna.Smanjene šećera u krvi je ponekad težak proces ali nakon nekoliko dana gladovanja apetit se smanjuje i sve postoje lakše.Redovito intezivno vježbanje je takođe korisno.

Istraživanja iz 2005 godine poikazuje da se metabolički sindrom može sprječiti ako se promjeni način života.Vježbanje i pravilna ishrana smanjuju rizik od razvoja ovog sindroma za 50% osobito kod ljudi kod kojih je oštećena tolerancija na glukozu odnosno stanje koje je specifično prije dijabetesa.

Debljanje i fizićka neaktivnost u djetinstvu može povećati šanse za metaboličkim sindromom.Ovo je još jedan od razloga znog kojeg se pretilost treba sprječiti od samom početka.

Zbog toga naučite vašu djecu da budu fizićki aktivna i da ne jedu iz kutije svaki dan.

Kod pretilih osoba gubitak do 10% tjelesne težine može dovesti do smanjenja triglecerida,povećanja HDL kolesterola,snižavanja krvnog pritiska i šećera u krvi.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *