Savjeti za jačanje imuniteta

Savjeti za jačanje imuniteta

imunitet

Slika: izvor
U današnje vrijeme kada živimo brzim tempom,stres,nezdrava hrana i mnogi drugi faktori mogu oslabiti naš imunitet.Zato ćemo vam mi u ovom tekstu predstaviti nekoliko savjeta za jačanje imuniteta.

Spavajte dovoljno

Nedostatak sna i preopterečenje stresom povećava nivo kortizola a njegova produženo djelovanje potiskuje rad imunološkog sustava.

Izbjegavate dim cigareta

Dim cigareta oslabljuje imunološki sistem te povećava rizik od bronhitisa i upale pluća.

Konzumirajte manje alkohola

Pretjerana konzumacija alkohola može dovesti do pada imunološkog sistema i povećati osjetljivost na infekcije pluća.

Jedite dosta voća,povrća,orašastih plodova i sjemenki

Ove namirnice sadrže veoma korisne hranljive tvari koji će ojaćati naš imunološki sistem.Studija na strijim ljudima pokazuje da konzumiranje voća i povrća poboljšava odgovor organizma na
antitijela.

Konzumirajte probiotike

Studije pokazuju da probiotici smanjuju učestalost respiratornih i gastrointestinalnih infekcija.Fermentirani mliječni proizvodi isto tako sadrže probiotike te smanjuju respiratorne infekcije kod odraslih i djece.

Izađite na sunce

Sunčeva svjetlost potiće tijelo za proizvodnju vitamina D.Ljeti,dovoljno je izlaganje od 10 do 15 minuta na suncu.Međutim na nekim mjestima uglavnom na sjeveru i jugu ljudi ne dobijaju dovoljno sunčeve svijetlosti.Niska razina vitamina D je u orelaciji s većim rizikom od respiratorne infekcije.Studija iz 2010 godine pokazuje da upotreba svakodnevna upotreba vitamina D u iznosu od
1200 IU kod djece smanjuje rizik od gripa.

Konzumirajate češnjak

Češnjak ima antimikrobna svojsta i može ojaćati naš imunološki sistem.Zbog toga što toplina deaktivira njegov ključni sastojak najbolje ga je konzumirati neposrednjo prije posluživanja.

Jedite ljekovite gljive

Konzumirajte gljive kao što su shiitake i maitake.Nedavna studija pokazuje da koncentriran ekstrakt shiitake pojačava
rad imunološkog sistema kod žena sa rakom dojke.

Konzumirajte biljke

Ako se infekcije ponavljanje onda probajte sa korištenjem biljki kao što su eleuthero (eleutherococcus senticocus), Azijski ginseng (Panax ginseng), američki ginseng (Panax quinquefolius) ili Astragalus (A. membranaceus).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *