Soda bikarbona i limun

Soda bikarbona i limun

limun i soda bikarbona

Slika : izvor

Kombinacija sode bikarbone i limuna se povezana sa mnogim kontraverzama ali i dobrim stvarima.Naime mnogi se pitaju dali su tačne tvrdenje da soda bikarbona i limun mogu zaustaviti odnosno izliječiti rak.No ove informacije biste trebali uzeti sa rezervom.Danas se mnoge namirnice nazivaju lijekovima protiv raka osobito prirodne namirnice koje su bogate antioksidansima i imaju alkalizirujaća svojstva.Međutim samo zato što imaju ta svojstva nemora znaćiti da mogu pomoći u izbjebavanju raka naravno sve dok se do znanstveno ne dokaže.

Iako svakako da ova kombinacija može pomoći u borbi protiv smanjena rizika od ovih bolesti ona nemože ona nas nemože na magićni način izlijećiti od raka.

Zbog toga ćemo vam u ovom tekstu iznjeti prave zdrastvene prednosti sode bikarbone i limuna.

1.Alkalni napitak

Smjesa limuna i sode bikarbone ima alkalni učinak na tijelo.U ovom slučaju ova kombinacija može pomoći u borbi protiv acidoze koja se može pojaviti kada naši bubrezi neuspjevaju izbaciti svu kiselinu iz tijela ili kada tijelo proizvodi previše kiseline.Također je izvrstan lijek za zdravlje buburega,pomaže u otklanjanju toksina i sagorijevanju masti.

2.Poboljšava probavu

Kao što nam je več poznato limun ima mnoge zdrastvene prednosti,a jedna od njih je i poboljšanje probave.Dodajte
malo soda bikarbone i dobit ćete fantastićni napitak koji će poboljšati probavu.Pozitivni učinkan na pH ravnotežu u tijelu će pomoći u borbi i protiv nadutosti.

Još jedna dobra stvar ovog napitka je i to što uništava refluksnu kiselinu koja nastaje kada solna kiselina putuje iz jednjaka u želudac.Zahvaljujući soda bikarboni,ovaj lijek je uvijek brzo i učinkovito rješenje.

3.Proćišćavanje jetre

Ovaj napitak je odličan za početak dana jer pomaže u čišćenju jetre i sadrži dobro dozu vitamina C,kalija i antioksidanasa koji će zadovoljiti vaše dnevne potrebe.

Kako napraviti napitak od soda bikarbone i limuna?

Ovaj napitak možete napraviti veoma lako.Jedni što vam treba je mlaka voda,sok od jednog limuna i jedna kašika sode bikarbone.Isto tako najbolje je da konzumirate ovaj napitak ujutru i prije jela,odsno
na prazan stomak a ne kada završite sa obrokom.Pijte ovaj napitak dvije nedelje pa onda napravite pauzu dvije nedelje i tako u krug.Pretjerana konzumacija sode bikarbone može dovesti do alkolize,te se zbog toga preporučuje pauza od dvije nedelje.Isto tako moramo naglasiti da se ovaj lijek ne preporučuje ljudima koji imaju gastritis.

Ljudi koji pate od visokog krvnog pritiska ili srćanih problema ne bi trebali konzumirati ovaj napitak zbog visokog sadržaja natrija.Prosto rećeno ovo je lijek koji pomaže u poboljšanju probavnog sistema te ima druge zdrastvene prednosti.Za sada je još uvijek rano da se tvrdi da ovaj lijek može izlijećiti rak jer to nije dokazano.¸

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *