Sta je gluten i dali je zaista nezdrav?

Sta je gluten i dali je zaista nezdrav?

gluten

Gluten se vec nekoliko godina zaredom pominje u negativnom kontekstu zbog toga što su ga neki mainstream mediji i stručnjaci za zdravu ishranu proglasili kao nezdravnim sastojkom.

Ali sta je ustvari gluten? Gluten je ustvari protein koji se nalazi uglavnom u pšenici kao i u ostalim žitaricama.Ona ima svojsta ljepila zbog čega pomaže u vezivanju sa ostalim sastojcima.E sad kada bi pravili tijesto bez glutena to bi najvjerovatnije izgledalo kao palačinke.

Ostale žitarice koje isto tako sadrže gluten su

Ječam
Ječmeni slad
Mekinje
Bulgur
Kuskus
Raž
Seitan (čisti gluten)
Griz
Pir
Pšenične klice

Gluten je prisutan u mnogim namirnicama za koje nikad ne biste pomislili da ga ima u njima.Dobar primjer za to su umaci u kojima je gluten jedan od osnovnih sastojaka.

Još jedan primjer su zob i zobenje pahuljice.Iako sam po sebi zob ne sadrži gluten,on se najčešće prerađuje u postrojenjima gdje se prerađuju i ostale žitarice zbog čega dolazi do kontaminacije sa glutenom.

Kako znali dali imate netoleranciju na gluten? Nažalost to je veoma teško provjeriti ali jedan od najčešćih simptoma netolerancije se manifestuje proljevom i napuhanošću.Iako su ovo najčešći simptomi,netolerancija na gluten isto tako može biti povezano sa više od 300 simptoma koji nemoraju biti povezani sa predhono spomenuta dva
simptoma.

Zbog toga postoji nekoliko načina za testiranje netolerancije
1.Dnevnik ishrane + eliminacija

Prvo što biste trebali uraditi je da prestane jesti namirnice koje sadrže gluten barem 14 dana.
A za svaki dan biste trebali voditi dnevnik ishrane kao i belješke kako se osjećate.
Nakon dvije nedelje vratite opet gluten u vašu ishranu na 14 dana.
Nastavite bilježiti navike i promjene.
Ukoliko dođe do pojeve novih simptoma,odnosno promjene na tijelu,teža probava ili bilo koji drugi simptom,onda biste trebali izbaciti gluten iz vaše ishrane.U toku ovog procesa je najbolje slušati svoje tijelo i odlučiti kada se bolje osjećate,u ishrani sa glutenom ili bez glutena.
2.Medicinsko testiranje

Možete odraditi i profesionalno testiranje kako biste provjerili dali imate bolest osjetljivosti na gluten odnosno celikaliju ili gena osjetljivog na gluten.

3.Biopsija

Mnogi ljudi se plaše napraviti ovaj korak iako se smatra jednim od najpouzadnijih načina za dijagnostiricaranje celikalije.Međutim mnogi se radije opredjeljuju za izbacivanje glutena iz ishrane nego podvrgavanju biopsiji.

Kako izgleda ishrana bez glutena?

Ako se odlučite na ishranu bez glutena to će dovesti i do smanjenja konzumiranje uglikohidrata što na duže staze može značiti i smanjenje postotka masti u organizmu.

Dobra zamjena za žitarice sa glutenom su žitarice bez glutena kao što su zob(na kojima mora biti naznaćeno da su bezglutenske) kao i riža.

Kada je u pitanju hljeb preporučuje se potpuno izbacivanje hljeba iz ishrane jer je brašno koje se koristi za izradu hljeba bez glutena previše procesuirano.

Ukoliko ste miljenih tjestenine preporučujemo vam da probate tjesteninu od smeđe riže koja za razliku od kukuruzne tjestenine ima bolju teksturu.

Mlijeko,meso,jaja,proteinski prah i ostale namirnice životinjske namirnice možete jesti bez problema jer one većinom ne sadrže gluten.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *