Estrogen u hrani

Estrogen u hrani

Ukoliko vam je liječnik rekao da imate nizak nivo estrogena,onda vam preporučujemo da jedete navedene namirnice kako biste popravili nivo estrogena.Isto tako ukoliko imate višak estrogena onda biste trebali izbjegavati konzumiranje ovih namirnica.

1.Suho voće

Suho voće osobito suhe marelice,datulje i šljive vam mogu pomoći da uravnotežite razinu estrogena.Ove namirnice su isto tako zdrava užina koja će zadovoljiti vašu potrebu za slatkom hranom a pritom i zadovoljiti vašu potrebnu za dijetalnim vlaknima.

Ovo suho voće isto tako sadrži i fitoestrogene,koje oponašaju način na koji se estrogen koristi u našem tijelu,služeći kao dobra zamjena za estrogen i ima skoro isti efekat kao i estrogen.

Treba napomenuti da se prilikom sušenja voća vitamini i minerali sadržavaju u voću ali da dolazi i do veće koncetracije šećera u njima pa bi vam preporućili da konzumirate velike količine ove hrane.

Sušeno voće je najbolje jesti u proljeće a najbolje voće za estrogen u hrani su marelice,datulje i šljive.

suho voce

2.Laneno sjeme

Laneno sjeme je možda od najboljih načina kako da unesete estrogen kroz hranu u vaš organizam.

Laneno sjeme je isto tako bogato dijetalnim vlaknima,zbog čega će vam omogućiti da se osjećate sitim prije i posle obroka i pomoći u probavi hrane.Oni se isto tako često preporučuju za mršavljenje zbog količine vlakana,a mogu pomoći i u smanjenju kolesterola.To je morate priznati puno koristi od tako malog sjemena.

Laneno sjeme je isto tako odličan izvor omega 3 masnih kiselina ali je to u obliku alfa lipoične kiseline što nije tako dobar izvor iz hrane kao što biste to dobili iz lososa ili drugih životinjskih izvora.Ovaj oblik omega 3 masnih kiselina je dobar izvor za sprjećavanje zgrušavanje vaših arterija,što može smanjiti šanse za srčanim i moždanim udarom kao i da čuva zdravlje vašeg srca.

Najbolje je konzumirati mljeveno laneno sjeme jer ga možete dodati u juhe,supe,salate i sokove.

3.Sezam(Susam)

Sezam isto tako sadrži fitoestrogene a možete koristiti i sezamo ulje ako vam je tako lakše jer su obe namirnice bogate fitoestrogenima.

Sezam je isto tako bogat dijetalnim vlaknima a isto tako predstavlja i odličan izvor minerala.Zbog svoje male jednostavno ga možete dodati u bilo koje jelo a pritom ćete iskoristiti njegove nutritivna svojstva,naprimjer samo jedna kašika sezama će zadovoljiti skoro jednu desetinu dnevnih potreba za željezom,magnezijem i kalcijem,
kao i 4% od preporučenog dnevnog unosa vlakana.

Sezam možete dodati u bilo koje jelo a vi vam preporučujemo da ih dodate kada pohujete pileća prsa.

4.Slanutak

Slanut predstavlja hranu koja je prirodno bogata fitoestrogenima što nije zapravo estrogen međutim služi kao dobra zamjena za njega.

Najčešća se od slanutka priprema humus,ali isto tako i falafel.Ove namirnice nemaju neki okus zbog toga ih je važno pomiješati sa drugim namirnicama kao što su začini kako bi uživali kad ih jedete.

Slanutak je isto tako bogat vlaknima i proteinima što ih čini izvrsnim izborom ukoliko želite smanjiti unos proteina iz životinjskih namirnica.
Ove namirnice će vas učiniti sitima i držati vas satima tako zbog dobre kombinacije vlakana i proteina.

Humus je možda jedan od najlakših načina da konzumirate slanutka,što ustvari predstavlja mljeveni slanutak uz dodavanje tahinija i maslinovog ulja dok se ne postigne kremasta tekstura.So i papar se dodaje po želji i za okus.

5.Grah

Grah se odavno smatra zdravom hranom zahvaljući svojim visokim sadržajem dijetalnih vlakana i sposobnosti snižavanja kolesterola.Ali grah je i hrana koja sadrži relativno visoku količinu fitoestrogena iako se rijetku pominju u tom smislu.

Zbog svog visokog sadržaja proteina i dijetalnih vlakana često se koristi kao glavno jelo bez dodatoci mesa.Grah se isto tako sporo absorbira u vašem tijelu što je odlično za dijebetičare ili za bilo koga ko želi održavati zdrave razine glukoze u krvi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *