Šta su tjelesne masti i kako ih smanjiti?

Šta su tjelesne masti i kako ih smanjiti?

Procenat tjelesnih masnoća je veoma komplicirana tema jer ih je teško izraćunati i pratiti.A da ne pominjem da većina ljudi griješe u svojim procjenama tjelesne masti.

Najjednostavnije objašnjeno tjelesne masnoće su količina masti u vašem tijelu u odnosu na sve drugo.Sve ostalo ukljućuje mišiće,organe,kosti,vodu itd.Muškarci i žene imaju razlićite procente tjelesne masti zbog razlićite građe.

Recimo jedan profesionalni bodibilder bi mogao imati 3 do 5% tjelesnih masti,dok bi profesionalna žena bodibilder mogla imati oko 8 to 10% tjelesnih masti.Isto važi i za atletske sposobnosti i izgled,naprimjer ako žena ima 15% tjelesnih masti a muškarac 20% to ne znaći da će žene imati bolje atletske sposobnosti.Isto tako 20% tjelesnih masti izgleda drugaćije na ženi i na muškarcu.

procenat masti kod muskarca

Izgled muškarca od zavisnosti od procenta masti

procent masti kod zena

Izgled žena od zavisnosti od procenta masti

Oni što mnogi neznaju je da su tjelesne masti potrebne našem tijelu,isto kao proteini i ugljenhidrati.I bez njih zasigurno ne bismo preživjeti.Masti stite naše unutrašnje organe,pretvaraju se u energiju u odrđenim uslovima i
još mnogo toga.Znaći svi vi što mislite da ne želite imati ni malo masti na vašem tijelu se varate.Profesionalni bodibilderi smanje tjelesne masnoće minimalno samo na dan takmićenja da bi izgledali što bolje,inaće i oni moraju održavati tjelesne masti na optimalnoj razini.

Ovdje prićamo od 7 do 13% tjelesnih masti.Ukoliko želite da se vase stomacni mišice “vide” nemorate imati 5% masti,već je količina od 8 do 12% sasvim dovoljna za muškarce i 15% do 18% za žene.Ukoliko ste profesionalni sportista moje mišljenje je da bi vas procenat tijelesnih masti biti oko 12% do 15% za muškarce i oko 18 do 20% za žene.Ako je vaš cilj samo izgledati dobro i hvaliti se da trenirate onda je sve manje od 20% super za muskarce i sve manje od 25% za žene super za vas.

Dvije osobe sa istim procentom tjelesnih masti mogu izgledati potpuno različito,zato što procenat tjelesnih masti
ne zavisi od količine misićne mase koju imate.

Ja želim smanjiti procenat tijelesnih masti,šta mi preporućujute?

1.Trošite više kalorija nego što konzumirate
Ovo znaći da koristite više kalorija nego što unosite.Poseban akcenat staviti na ugljen hidrate jer samim tim sto koristite manje kalorije ćete smanjiti i kilaži i procenat tjelesnih masti.A kada tijelo nema ugljen hidrata u sebi koristi tjelesne masti kao izvor energije.

2.HIIT training i Sprintovi
Ovoj je kao sto sam već napomenuo do sada moj omiljeni naćin treninga.Sa ovim ne samo što ćete u kratkom vremenskom roku potrošiti mnogo kalorija,nego će se vaš metabolizam ubrzati do te mjere da će i nekoliko sati poslije treninga vaše tijelo trošiti kalorije što će dovesti do toga da izgubite mali dio procenta tijelesnih masti.

3.Jedite manje od 100 grama ugljen hidrata dnevno
Znam da je ovo teško,ali preferirajte jesti ugljen hidrate ujutru kada ustanete i posle treninga najviše.Ovo je zato što svi nepotrošeni ugljen hidrati se pretvaraju u masti.

4.Trenirajte ujutru na prazan želudac
Ovaj trening nije baš za početnike.Ali to ne znači da nije moguć.Ja sam čak i radio sprinteve ovako.Na ovaj način ćemo smanjiti procenat tijelesnih masti jer kada ustanemo ujutru glikogenske zalihe su potrošene i da bi tijelo stvaralo energiju mora crpiti masti iz tijela.

Dali se tjelesne masti razlikuju od BMI(Body Mass Index-a)?

Znate ono kad odete do doktora pa vam on odredi prema vasoj visini i težini dali ste mršavi,normalne građe,imate
višak kilograma ili gojazni.BMI je omjer vaše težine i visine i on ne zavisi od vašeg procenta tjelesnih masti.

Ali BMI zna biti varljiv.Zašto ovo kažem?
Ako sam ja visok 175 centimetara i imam 80 kilograma a moj procenat masti je 12% BMI rezultat bi bio da imam
višak kilograma.Sa druge strane se može desiti da ste vi visoki 175 centimetara i imate 80 kilograma ali je vaš procenat masti 25%.I vaš BMI rezultat bi bio da imate višak kilograma ali kada biste usporedili nas dvoje
razlika bi bila više nego očigledna.

Ocjenite ovaj tekst