Susam kao lek

Susam kao lek

susam
Iako je susam veoma sitan on je pun zdrastvenih prednosti.U toku sredjeg vijeka su bili na vrijednosti skoro kao i zlatko.

Ja sam miljenjih mnogih sjemenke ali moram priznati da su susamove sjemenke jedne od omiljenih bilo da je to tahini ili susamo ulje.

Zašto je susam dobar kao lek

1.Pun je dobrih proteina

Susam je dobar izvor proteina.Ovu sjemnka je sastavljena od skoro 20% proteina,odnosno u 30 grama susama se nalazi oko 5 grama proteina.

2.Može pomoći u sprječavanja dijabetesa

Susam je bogat magnezijumom i drugim hranljivim tvarima.Istraživanja pokazuju da susamovo ulje može sprječiti rizik od dijabetesa i da isto tako može Poboljšati razinu glukoze u plazmi kod preosjetljivih dijabetičara.

3.Smanjuje krvni pritisak

U istom istraživanju koje smo ranije spomenuli je pokazalo da susamovo ulje snižava krvni pritisak kod dijabetičara.Ne treba zanemariti i to da susam sadrži magnezij odnosno ključnu komponentu koje pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

4.Snižava kolesterol

Susam može pomoći u smanjenju kolesterola u krvi jer sadrži fitosterole koji blokiraju proizvodnju kolesterola.Naročito bogate fitosterolom su crne susam sjemenke.

5.Dobar je za probavu

Visok sadržaj dijetalnih vlakana podpomaže rad crijeva i poboljšava probavu.

6.Za zdravu kožu

Visok sadržaj cinka podpomaže proizvodnju kolagena,što koži daje elastičnost i pomaže popraviti oštećena tkiva i ćelije.Redovita upotreba susamovog ulja može smanjiti rizik od raka kože.

7.Dobro je za zdravlje srca

Susamove sjemenke mogu poslužiti kao odličan lek za srce jer sprječavaju aterosklerotskih leziju zbog spoja sezamol koji ima jaka antioksidativna i antiupalna svojstva.

8.Može pomoći u prevenciji rizika od raka

Susam sadrži mnoge antikancerogene spojeve,uključujući fitinsku kiselinu,magnezij i fitosterol.Susam ima najveći sadržaj fitosterola od svih sjemenki i orašastih plodova.

9.Smanjuje anksioznost

Susam sadrži minerale kao što su magnezij i kalcij koji mogu olakšati simtpome stresa.Susam takođe sadrži umirujući vitamin tiamin i triptofan koji pomaže u proizvodnji serotonina,koji smanjuje bol,popravlja raspoloženje i poboljšava kvalitet sna.

10.Ublažava anemiju

Crne susamove sjemenke su posebno bogate željezom.One su veoma pogodne za sve one koji su anemični.

11.Štiti od oštećenja zračenja na DNA

Sezamol koji se nalazi u susamu i susamovom ulju se pokazao učinkovitim kod prevencije rizika od oštećenja DNA uzrokovanim zračenjem.

12.Ublažava artritis

Visoki sadržaj kopra u susamu sprječava i ublažava artritis i jača kosti,zglobove i krvne žile.

13.Štiti vašu jetru od alkohola

Susam pomaže u zaštiti jetre od uticaja alkohola i time promoviše pravalan rad jetre.

14.Sprječava bore

Susamove sjemenke sprječavaju štetne ulraljubičaste zrake sunca da nanesu oštećenja koži kao i sprečavaju bore i pigmentaciju.

15.Dobre su za zdravlje kostiju i sprječavaju osteoporozu

Mnogi od vas neznajuj ali samo jedna šaka susama sadrži više kalcija nego čaša mlijeka.Visok sadržaj cinka iz susama također povećava mineralnu gustoću kostiju.

16.Podpomaže zdravlje djece

Masaža susamovim uljem poboljšava rast i san.Osip na bebinoj koži,osobito u predjelu oko pelena,se može sprječiti laganom masažom sa susamovim uljem u tom predjelu.Isto tako susamovo ulje je dobar lek ukoliko beba ima suhu kožu.

17.Dobro je za zdravlje očiju

U tradicionalnoj kineskoj medicini postoji veza između jetre i očiju.Jetra šalje krv u oči kako bi pravilno funkcionirale.Najbolje za to su crne susamove sjemenke.

18.Dobre su za oralno zdravlje

Držanje susamovog ulja u ustima se koristi hiljadama godina u Ayurvedi za smanjenja zubnog plaka,izbjelivanje zuba kao i za cjelokupno zdravlje.

19.Dobro je za raspiratorno zdravlje

Magnezij iz susama pomaže u sprječavanju bolesti dišnih organa i sprječava grčeve kod oboljelih od astme.

20.Prednosti za kosu

Susamovo ulje je puno hranljivih tvari koji su potrebni za zdravu kožu i kosu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *