Svrbež kože nakon tuširanja

Svrbež kože nakon tuširanja

svrbež

Svrbež kože nakon tuširanja je prilično neugodno iskustvo i može biti povezano sa određenim zdrastvenim rizicima.Svrbež se može pojaviti po cijelom tijelu ili na određenom dijelu tijela a ponekad može biti popraćeno i osipom.

Mnogi ljudi da svrbež kože može uzrokovati crvenilo i oštećenje kože ukoliko se nemožete uzdržati od češljanja.Oštećena koža može povećati rizik od sekundarnih infekcija što može pogoršati postojeće stanje kože.

Srećom postoji nekoliko prirodnih lijekova koji vam mogu pomoći u olakašnju i liječenju osnovnog uzroka svrbeži kože.U nastavku teksta ćete otkriti i kako se spraviti sa svrbežom kože i nakon tuširanja.

Uzroci svrbeža kože nakon tuširanja

Postoji nekoliko uzroka zbog kojih se može javiti svrbež kože

Dugo tuširanje toplom vodom

Dugi topli tuševi mogu osušiti i zategnuti vašu kožu.Koža proizvodi prirodna ulja koja štite i hidratiziraju kožu.Ova ulja se mogu ukloniti ukoliko se tuširate dugo vremena,posebno toplom vodom što će učiniti kožu suhom i svrbljivom.

Tuširanje tvrdom vodom

Isto tako možete osjetiti pojavu svrbeži ukoliko se kupate tvrdom vodom.Tvrda voda je visoko alkalna voda koja sadrži visoke razine kalcijevih iona.

Tvrda voda smanjuje efikasnost šampona i sapuna,a upravo talog od tih proudkta pravi kožu svrbljivom i suhom.

Isto tako minerali iz vrde vode mogu začepiti pore na koži,što može biti osobito štetno za osjetljiva područja na vašoj koži.Ovo može biti iritantno posebno za ljude koji već imaju suhu kožu i ljud koji pate od bolesti kože kao što je to dermatitis.

Kožna alergija ili osjetljivost na prozivode za njegu i ljepotu

Grube hemikalije u proizvodima za njegu kože mogu često izazvati svrbež na koži ali ta svrbež je najčešće na rukama ili nogama.Ovakav vid svrbeža može trajati od par minuta do par sati nakon tuširanja i može biti popraćen osipom.

Proizvodi koji sadrže alkohol,alfa-hidroksine kiseline (AHA) i vještačke mirise mogu isušiti kožu čime se povećavaju izgledi da će doći do svrbeža nakon tuširanja.Isto tako biste mogli iskustiti alergijske reakcije od nekih sastojaka koji se nalazi u proizvodima za njegu.Alergijske reakcije mogu uzrokovati osip,crveno ispupćenje koje svrbi.

Postojeće stanje kože

Svrbež nakon tuširanja isto tako može biti simptom postojećeg stanja kože kao što su ekcemi.Doktori preporučuju da ukoliko imate ekcem da se ne tuširate toplom vodom.Ostali produkti koji mogu pogoršati ekcemu su sapuni ili mirisni proizvodi za tijelo.

Rijetka pojava je i da patite od rijetke bolesti kože pri kojoj dolazi do svrbeža kada koža dođe u bilo kakav kontakt sa vodom.

Kada znate šta je uzrok vašet svrabeža lakše ćete pronaći pravi tretman kako biste se od njega oslobodili učinkovito.

Prirodni lijekovi za svrbež kože nakon tuširanja

Ograničite vrijeme tuširanja

Vaše tuširanje ne bi trebalo trajati više od 5 do 10 minuta tako da ne bi došlo do gubitka prirodnih ulja sa kože.Dugi tuševi toplom vodom mogu osušiti vašu kožu što je jedan od glavnih uzroka svrbeži kože nakon tuširanja.Zbog toga je najbolje i da voda kojom se tuširate ne bude previše topla.

Nemojte se kupati prečesto

Prečesto kupanje može izazvati iritaciju kože i svrbež posebno ako već imate suhu kožu ili neki problem sa kožom.Prečesto tuširanje isto tako može uničiti  vašu kožu osjetljivijom na infekcije.Doktor Ričard Galo,dermatalog to objašnjava Često tuširanje može dovesti do suhe kože uklanjanjem nekih dobrih bakterija iz kože i ometanjem microflore kože.

Zbog toga ovaj doktor preporučuje kratko tuširanje hladnom vodom.

Izbjegavajte intezivno čišćenje

Koristite hidrantnu kremu prije i nakon tuširanja

Koristite hidrantnu kremu na mjestime gdje imate oštećenja kože kako bi taa područja zadržala vlagu i formirala zaštitni sloj kako bi se smanjio rizik od svrbeži nakon tuširanja.I nakon tuširanja nije loše da nanesete hidratnu kremu na osjetljiva područja.

Koristite proizvode za osjetljivu kožu

Američka Dermatološka Akademija preporučuje korištenje proizvoda sa što manje mirisa i sastojaka te upotrebu proizvoda za osjetljivu kožu.

Tretman za ekcemu i psorijazu

Kupanje u kupki sa zobenim pahuljicama može umiriti vašu kožu i sprječiti svrbež kože nakon tuširanja.Ovo je veoma dobar tretman ukoliko se svrbež kože povećava nakon tuširanja zbog stanja kože kao što su ekcema i psorijaza.

Kako biste napravili kupku od zobenih pahuljica stavite jednu ili dvije kašike zobene kaše u čarape.Potom napunite kadu tako što ćete držati čarape ispod mlaza vode.U ovakvoj kupki možete boraviti najviše 20 minuta.

Istraživanja su pokazala da zobene pahuljice imaju antioksidativna i antiupalna svojstva koja mogu smjanjiti oticanje i crvenilo povezano sa suhom kožom.Druga studija isto tako pokazuje da zobene pahuljice mogu ojačati prirodne kožne barijeje koje štite kožu od infekcija.

Organsko nerafinisano ulje za suhu kožu nakon tuširanja

Kokosovo ulje je prirodni ovlaživać što može sprječiti pojavu svrbeži nakon tuširanja.Ovo ulje ima umirujući tretman za suhu i iritiranu kožu.Isto tako se koristi i kao prirodni lijek kod atopijskog dermatitisa i ekceme što je već poznato.Osim toga njegova antibakterijska svojstva mogu pomoći u otklanjanju infekcije pogotovo ako je došlo do oštećenja kože prilikom tuširanja.

Istraživanja pokazuju da je kokosovo ulje jednako učinkovito kao i mineralna ulja za tretman ekceme.Osim toga kokosovo ulje je i jedan od najboljih prirodnih ulja za hidratizaciju oštećene kože.

Opekotine

Opekotine od sunca mogu izazvati svrbež posebno ukoliko dolazi do guljenja kože.Ako je uzrkov važe svrbeži opekotine od sunca onda morate nanijeti aloje veru kako biste podstakli proces ozdravljenja kože i sprječili intezivni svrab nakon tuširanja.Aloje vera isto tako ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenu upala prouzrokovanim opekotinama.

Možete korisiti aloe veru diretkno na kožu ali preporučuje se da trtman bude većinom odmah nakon tuširanja ili kupanja.

Glicerin

Glicerin ili glicerol kao što je već poznato je prirodno hidrantna krema koja može poboljšati izgled vaše kože i potpuno uništiti svrbež iz korijena.Glicerin hidratizira kožu zbog svojih hidroskopnih osobina što znaći da upija vodu iz zraka.Zbog toga je čest sastojak u proizvodima kože,sapunima i medicinskim proizvodima.

Savjeti za prevenciju svrbeža nakon tuširanja

Testirajte proizvode prije nego što ih počenete upotrebljivati

Kako bi testirali da nemate alergijske reakcije najbolje je da testirate proizvode za njegu tako što ćete nanijeti mali sloj na lakat i tako testirati dali imate alergijsku reakciju.To trebate napraviti svaki put kada bude koristi novi proizvod čak i ukoliko nikad do sada niste imali alergijske reakcije.Kompanije često puta mjenjaju sastav sastojaka a upravo neki od njih mogu izazvati alergijske reakcije.

Dobro se osušite prije oblačenja

Kada se okupate ili istuširate dobro se osušite jer je vlažna sredina idealna za razvoj bakterija koje mogu izazvati svrbež.Isto tako biste trebali osušiti i kupaonicu u kojoj ste se kupali.

Smanjite stres kako ne bi ste pogoršali probleme sa kožom

Stres može pogoršati stanje ekceme,što može dovesti do pojačanog osjećaja svrbeža nakon tuširanja.Mi vam preporučujemo meditaciju i jogu za smanjenje stresa.

Svrbež kože – Kada posjetiti doktora

Ukoliko ste probali sve navedene metode i dalje ne možete naći lijek za svrbež nakon tuširanja onda biste se trebali konsultirati sa doktorom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *