UN dijeta

UN dijeta

un dijeta

UN dijeta je dijeta koja traje punih 90 dana što znaći da je ovo dijeta samo za one najupornije i najstpljivije.Njezina popularnost proizlazi od toga da ne samo što dolazi do mršavljenja,nego djeluje i na metabolizam.Dakle,svrha ove prehrane,je da sprijeći povratak izgubljenih kilograma.
U ovom periodu od 90 dana možete oslabiti 18 do 26 kilograma.Ako želite da smršate manje kilograma,onda jednostavno prekinite dijetu ranije.Ovaj program ishrane se sastoji od četiri dana koja se ponavljaju.

Doručak je uvijek isti.
Voće u parovima i to 2 jabuke,2 naranče,2 kruške i 2 šake sitnog voća kao što su borvnice,trešnje ili ostalo voće.

1.Proteinski dan

Meso,jaja,riba i drugi izvori proteina kao i povrće u velikim količinama.Ovaj pristup se preporučuje jer protein zasićuje ali isto tako i ubrzava metabolizam.Na ovaj način može doći do stimulacije glukoneogeneze,koja igra važnu ulogu u proizvodnji energije kod osobe koja je na dijeti.Osim toga,proteini isto tako sprjećavaju gubitak mišićne mase.

Ručak

Možete pripremiti tri komada pečenog ili kuhanog mesa ili tri kuhana jaja,1 krišku hljeba i salatu u neograničenim količinama.
U toku ovog dana su dozvoljeni sir i mlijeko,ali ne previše kako nebiste pretjerali.Jedna supa bez tjestenine(200 decilitara),uz
ručak.

Večera
Isto kao i ručak,ali bez supe.Važno je da znate ako ste ručali meso morate i većerati meso.Ili jaja.Na vama je da odlučite za šta ste rasploženi.

2.Škrobni dan

Dolazi odmah nakon proteinskog dana.Metabolizam je usmjeren na glukoneogenezu,zalihe šećera u mišićima i jetru su potrošene,pa uglikohidrati koji bi u normalnim uslovima stimulirali skaldištenje masti također se mogu učinkovito koristiti u tu svrhu.

Ručak
Grah,grašak,riža ili krumpir,isključivo kuhani,a mogu biti i začinjeni.Jedna kriška crnog ili integralnog hljeba i salata od povrća.

Večera
Isto kao i kod ručka,ali samo na pola.

Dan za ugljikohidrate

Nazvaćemo ovaj dan za opuštanje ili dan onih koji imaju slabu kontrolu nad izborom jela.

Ručak

Kuhana tjestenina sa zaćinima i vegeterijanska pica.

Večera

Dva kolača,3 lopte sladoleda i obavezno jedan red čokolade za kuhanje.

4.Voćni dan

Bilo koje voće.Osim toga,jedan dan u mjesecu bi isto tako trebali uvestni vodeni dan,odnosno dan kada ćete piti samo vodu,a poslije njega mora slijediti proteinski dan.

Osnovna pravila za primjenu ove dijete

Slijediti strogo pomenuti raposred
Nije dopušteno preskakanje obroka
Ne smijete jesti između obroka
Jedite što više salata i svježeg voća
Kafa i čaj se mogu konzumirati ali bez šećera
Svedite sokove na minimum
Preporučljivo je konzumirati barem jednu vitaminsku tabletu svaki dan
Umjesto šećera koristiti umjetne zaslađivaće
Ovu dijetu možete ponoviti nakon pauze od 3 mjeseca

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *