Dijeta za gojenje

Dijeta za gojenje

dijete za gojenje

Većina žena se bore sa viškom kilograma i stalno su u potrazi za novim dijetama za mršavljenje.Ima i drugih žena i muškaraca koji žele povećati svoju kilažu.

Ako pripadate u drugoj grupi,sigurno vam se smučilo da vas ljudi ignoriraju i da vas gledaju kako se pokušavate udebljati ali ipak nemožete.

Premala težina isto tako može uzrokovati zdrastvene probleme,kao i prekomjerna.Potrebno je uzeti stvari u svoje ruke i početi malo po malo oblikovati vaše tijelo.

Postoje dva načina kako biste se ugojilo,a to je gojenje masnih naslaga ili povečanje mišićne mase.Postiji i treći način odnosno tu se radi o privremenom povećanju tjelesne mase,odnosno zadržavanjem vode u tijelu.

Povećanje mišićne mase je najbolji i najzdraviji naćin za gojenje.Ako vježbate umjereno,ne trebate se plašiti da ćete poćeti ličiti na profesionalne bodibildere.Ovo važi pogotovo za ženski pol jer njihovo tijelo ne proizvodi toliko testerona kao muško,kako bi postali mišićavi.

Šta vježbati?

U početku ako vam je cilj gojenje,odnosno dobivanje mišićne trebali biste izbjegavati kardio vježbe kao štu su trćanje,aerobik i ostale.

Najbolji način za povečanje mišićne mase su vježbe sa tegovima.Vježbanje sa malo većom težinom i malo ponavljanja su dobro pravilo da povećate vašu mišićnu masu.Naravno kako napredujete postepeno ćete i povećavati težinu tegova.

Nemojte praviti mnogo ponavljanja,ograničite se na 4 do 8 ponavljanja u jednoj seriji,a ponavljanja serija najviše 8 do 10 puta.

Šta biste trebali jesti?

Konzumiranje brze i veoma masne hrane nije baš najzdraviji način gojenja,a i većinom ćete se takvim načinom prehrane udebljati u predjelu stomaka.Kako bi oblikovali vaše tijelo i povećavali vašu težinu postepeno i na zdrav način,trebate se posvetiti zdravom načinu ishrane.

U vašim obrocima trebaju biti sljedeći nutrijenti

zdrave masti kao što su omega 3 masne kiseline,koje se nalaze u tuni,lososu,lanu i orasima

dobri proteini koji su prisutni u mesu,jajima,orašastim plodovima,mlijku i mliječnim proizvodima,sjemenkama i mahunarkama

zdravi ugljikohidrati,najbolji izvor su voće,povrće i cijelovite žitarice

Muškarci bi na dijeti za gojenje trebali unositi oko 500 do 700 kalorija više,dok žene bi trebale unositi 400 do 600 kalorija više dnevno.Tako ćete poćete se gojiti kontrolirano.

Ako niste navikli da jedete kao gurman,najbolje je u toku dana imati 5 do 6 obroka.

Ako pušite,najbolje je da smanjite pušenje koliko god možete,jer cigaer ubijaju apetit.

Primjer prehrane dijeta za gojenje

Prvi obrok
150 grama zobenih pahuljica sa jogurtom 3,2% i malo meda
1 integralni tost
1 banana
2 jaja

Drugi obrok
naranča,jabuka i kruška
mlijeko 0.5 litara

Treći obrok
200 grama pilećeg ili goveđeg mesa
200 grama pećenog kompira ili 100 grama riže
100 grama povrća

Četvriti obrok
0.5 litara mlijeka

Peti obrok
200 grama tjestenina(špagete, makarone, kuskus)
sir

Šesti obrok
150 grama zobenih pahuljica sa jogurtom
100 grama mješanih orašastih plodova

*žene bi trebale smanjiti gramažu za 10% do 20% jer je ova prehrana napravelja za muškarce

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *