Veganska dijeta

Veganska dijeta

veganska dijeta

Šta je veganska dijeta i po čemu se razlikuje od vegeterijanske dijete?

Vegeterijanci ne jedu meso,ribu,perad dok vegani(ljud na veganskoj dijeti) ne jedu ništ što je životinjskog porijekla.Za razliku od vegeterijanca oni jedu ni jaja,mliječne proizvode,med i sve što je životinjskog porijekla.

Zašto veganizam?

Ljudi se odlučuju za vegansku dijetu iz razloga kao što su zdravlje,okoliš i etički razlozi.Mnogi vegani ovime žele promicati zdraviji i humaniji svijet.Odnosno mjenjaju svijet mjenjajući sebe.

Šta se jede na veganskoj dijeti?

Glavno mjesto na veganskoj dijeti imaju žitarice kao što su riža, pšenica,zob,mahunarke kao što su grah, leća, grašak, grah,soja i slanutak.Upravo su mahunarke glavni izvor proteina odnosno bjelančevina u veganskoj ishrani.Isto tako tu su izolati soje kao što su tofu (sir od soje), tempo (fermentiran soja) i sejtanot koji predstavlja izolat pšenice.
Orasi, bademi, lješnjaci su također izvrstan izvor proteina.

Kako bi se dobile korisne odnosno esencijalne aminokiseline važna je i kombinacija žitarica i mahunarki,jer njihovo zajedno konzumiranje pruža sve potrebne aminokiseline,a odličan primjer tog obroka je riža sa grašakom.

Na veganskoj dijeti je veoma važno i povrće,kao što su mrkva, celer, špinat, blitve, kelj, repa, brokula, rajčica, patlidžan, paprika, tikvice, krastavci.Budući da alge sadrži veliku količinu minerala i vitamina i one se nalaze na jelovniku vegana.

U veganskoj ishrani mliječni proizvodi se ne konzumiraju ali zato se preporučuje konzumiranje napatika od riže,zobi i soje.Takvim mlijekama od žitarica se često puta dodaje kalcij,koji se u klasičnoj ishrani dobija iz mlijeka i mliječnih proizvoda.

Zbog toga što veganska dijeta ne sadrži namirnice životinjskog porijekla koji si obično bogati proteinima i pružaju dodatnu energiju.Zbog toga veganska dijeta nudi volumenske obroke koji će vam pružiti energiju.Na ovoj dijeti se preporučuje konzumiranje 3 glavnih obroka i nekoliko manjih.Dio obroka se jede sirovo dok su neki prerađi.Salatama se na ovoj dijeti dodaju limun i ocat.Povrće, žitarice i mahunarke su pripremaju na više načina,mogu se potpeći,da se kuhaju na pari,da se kisele kao i da se jedu sirovi.Preporučuju se da žitarice budu što manje prerađene i da su to cijelovita zrna.
Mogu se konzumirati i slatkiši ali oni ne trabaju sadržavati želatin,maslac,vrhnje ali normalno kao i u svakoj dijeti ne preporučuje se konzumiranje slatkiša u velikim količinama.Na ovoj dijeti nema kontrole obroka,ali treba težiti ka tome da se u svakom obroku nalazi povrće,mahunarke i žitarice kako bi se potaknuo proces mršavljenja.

Prednosti

Prednosti veganske dijete su da ne preporućuje konzumiranje masnih kiselina i kolesterola,što je oznaćava kao preventivnu kada su u pitanju srce i krvni sudovi.Zbog toga što sadrži dijetalna vlakna,regulirat će i stolicu i smanjiti krvni tlak.

Nedostatci

U veganskoj dijeti glavni nedostatak je to što se unosi premalo vitamina B12,koji se ne nalazi u namirnicama biljnog porijekla.Iako se jedan oblik tog vitamina nalazi u fermentiramin proizvodima od soje,algi i klicama ječma,ipak on nije identičan vitaminu B12 koji je djelotvoran za organizam.Budući da se nedostatak ovog vitamina može očekivati nakon dugog konzumiranja ove hrane,dijeta neće imati negativne posljedice.

Ako držite vegansku dijetu duže vrijeme,onda je najbolje da se posavjetuje sa liječnikom koji će vam preporućiti dodatke ishrani kako bi se spravili sa nedostatcima vitamina B12.

Veganska dijeta treba da bude izbalansirana kako ne bi došlo i do nedostatka ostalih hranljivih tvari.

Primjer za menija

Doručak: kaša quinoe sa suhim voćem,orasima i lanenim sjemenenkama

Ručak: juha od cikle,slanutkom sa prosom,karfiola,salata od svježih tikvica,naribana mrkva s koprom

Večera: tofu s povrćem, orašastim plodovima i špagete od riže kuhane u vok tavi,zelena salata sa paradajzima i rukolom začinjena maslinovim uljem

A evo i jednog menija koji je koristila Bijonse kako bi se smršala nakon porađaja i to samo za 22 dana

Doručak

Svježi sok od naranče
1 kriška integralnog kruha i 2 žlice maslaca od kikirikija

Užina

1 šalica sojinog mlijeka s dodatkom kalcija
¾ šalice žitarica bez šećera

Ručak:

2 cijele tortilje punjene sa 1 žlićicom graha
¼ žlice avokada
nasjeckani paradajz i salata po želji
obaren kelj s jednom žlićicom maslinovog ulja
1 šalica sojinog mlijeka s dodatkom kalcija
Večera:

tofu sir
½ šalice smeđe riže
sezonsko voće

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *