Hrono dijeta

Hrono dijeta

hrono dijeta

Hrono dijeta je dijeta koja je stvorena da odgovara biološkom satu našem tijelu.Današnji brzi život nas prinuđava da jedemo kada stignemo i sve ono što nam se nađe pri ruci.Stog ako želite zadržati vašu liniju i probati dijetu koja vas ne ogranićava u konzumiranju namirnica,pokušajte sa hrono dijetom.

Naime rijeć je o režimu ishrane u kojem nije zabranjen ni jedan vid namirnice,samo ukoliko ga konzumirate u tačno određenom dobu dana.

Prema doktoru Delabos koji je izmislio ovaj način ishrane hrana se absorbira u tijelu na različite načine ovisno o tome kada je konzumirate.Pa tako u određenom vremenu u toku dana se pretvara u energiju a u drugom se pretvara u masne naslage.Hrono dijeta ima za cilj eliminirati višak kilograma koja se nakupila u tijelu.Ako su disciplinirani i slijedite savjete
možete doći do idealne tjelesne težine i lako je zadržati.

Prema riječima doktora Delabos kada jedete previše povrća onda ćete se udebljati u predjelu kukova,previše mesa dovodi do velikih ruku i prsa,a hrana koja sadrži škrob je kriva za veliki stomak.Zbog toga se preporučuje da jedete uravnoteženo i da 60% hrane konzumirate u toku dana a 40% uveče.

Šta trebate jesti?

Doručak

Najbolje je da doručkujete oko 9 sati ujutru i da vam doručak bude bogat mastima i ugljikohidratima.Prema Delabosu naše tijelo ima dovoljno enzima kako bi se spravilo sa proteinima i mastima kada se razbudimo i zbog toga si možemo dozvoliti obiman obrok.U jutarnjim satima se lače tri tipa enzima,među kojima i lipolaza koja razgrađuje masnoće, te stoga ovo je pravo vrijeme za konzumiranje malo masnije hrane bez grižnje savjesti. Međutim,ne preporučuje se i konzumiranje mlijeka i vještaćkih zaslađivaća.Možete jesti sir, maslac, razne proteinske namirnice bogate škrobom, čaj, kava bez šećera.

Ručak

Ručak bi trebao biti najobilniji obrok u toku dana.Tijekom tog vremena enerija je na najvišoj razini i treba puno kalorija kako bi mogli funkcionirati pravilno u preostalom dijelu dana.Zbog toga ručak na Hrono dijeti treba biti sastavljen od složenih ugljikohidrata i proteina. U ovo doba jedite ribu,meso,umake,jaja,tjesteninu,rižu,krumpir,juhu i slično.Nakon ručka se ne preporučuje dezert.

Popodnevna užina

Jedite manju količinu oraha,putera od kikirikija,malo meda ili crne čokolade.

Večera

Večera je najmanji obrok u toku dana.Za večeru jedite ribu, plodove mora, povrće. Na primjer možete jesti salatu s tunom.Nemojte nikada odmah nakon večere ići na spavanje,sačekajte bar 30 minuta prije nego što odete u krevet.

Nekoliko važnih napomena:

Proteini i ugljikohidrate se ne kombinuju u jednom obroku
Sokovi samo trebaju biti prirodno cijeđeni sokovi
Tjestenine,hljeb,krumpir se ne smiju jesti nakon 15 sati
Doručak je obavezan
Ne preporučuje se konzumiranje svježeg mlijeka,ali se može biti nemasni jogurt i jesti sir
Između svakog obroka treba proći tri do četiri sata
Ne preporučuje se voće za doručak
Dva puta nedeljno vam je dozvoljen obrok po vašem izboru

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *