Atkinsova dijeta

Atkinsova dijeta

atkinsova dijeta

Dali možete smršati tako što ćete jednostavno presti ugljikohidrate kao što su hljeb,krumpir i slatkiše a da sa druge strane skoro jedete u neograničenim količinama slaninu,majonezu i maslac? To je ideja Atinsove dijete,koji je kreirao ovu dijetu prije 40 godina.Naime postiji i novija verzija ove dijete,koja ja neznatno promjenjena od orginalne.

Naime teorija ove dijete je to što kad smanjite ugljenhidrate vaše tijelo počinje pretvarati masti,odnosno masne naslage koristiti kao gorivo.Rezultat svega toga je smanjenje masnih naslaga,oslobađajući ketone koje ćete koristiti za energiju.

Ova dijeta se ne preporućuje ljudima koje imaju teške bolesti sa bubrezima.

Šta možete jesti a šta ne

Prvi dio ove dijete,odnosno početna faza ima ova sljedeća pravila

Ne više nego 20 grama ugljikohidrata dnevno,uglavnom iz povrća

Proteini i masti od peradi,riba,jaja,crevenog masa,maslac i biljnih ulja

Zabranjena je tjestenina,hljeb,žitarice,škrobno povrće i mlijeko osim maslaca,sira i vrhnja

Bez oraha,sjemenki i mahunarki kao grah.

Bez kofeina

Bez alkohola

Onda dolazi faza u kojoj je mršavljenje u tijeku,kada polako poćnete dodavati više povrća,a možete dodati i sjemenke,orašaste plodove,mahunarke,bobice i druge plodove,vino i drugo niskakalorijska alkoholna pića,kao i cijelovite žitarice.

Nakon toga kako bi nastavili sa mršanjem,dozvoljeno vam je da konzumirate više ugljikohidrata i da dodate više hrane u vašu dijetu,u zavisnostima o potrebama vašeg organizma.

Tokom trajanja ove dijete možete primjetiti da će vah dah imati izraziti miris,zbog ketona koje vaše tijelo proizvodi.Neki to smatraju lošim mirisom.Dr.Atkins smatra da ovo nije loš miris.Isto tako bi mogli imati glavobolje i osjećati se razdražljivo.

Nekonzumiranje određena skupine hrane,osobito cjelovitih žitarica i mliječnih proizvoda zapravo ograničava ono što možete jesti.To isto tako znaći da ukoliko pratite ovu dijetu mogu vas faliti hranljive tvari kao što su dijetalna vlakna,kalcij,kalij i magnezij.Zbog toga će vam možda biti preporućeno da konzumirate dodatke prehrani.

Prva faza dijete može biti izazov,jer je popis dopuštenih namirnica koje možete jesti ograničen.

Atkinsova dijeta isto tako preporučuje 30 minut fizićke aktivnosti svakog dana.

Atikinsova dijeta je jedna od najpoznatijih dijeta sa niskim unosom ugljikohidrata,a istraživanja pokazuju da je veoma efikasna kod mršavljenja.Ako veoma često jedete hljeb i procesuirane namirice,a u dijeti vam fali voća i povrća ova dijeta bi mogla biti pravi predizvik za vas.

Prva faza će biti pravi predizvik ali u kasnijim fazama možete dodati sljedeće namirnice orašaste plodove,sjemenke,voće,grah i cijelovite žitarice.

Ova dijeta ima kontraverze.Kada ste pretili,mršavljenje može poboljšati vaše zdravlje a Atkinsova dijeta je veoma uspješna u tome.Ali još uvijek nije jasno kako veće količine životinjskih masti i bijelančevina kod Atkinosve dijete utiću na dugoročno zdravlje.

Ukoliko imate visok krvni pritisak,dijabetes,bolesti srca i visok holesterol,ova dijeta možda i nije najbolji izbor za vas,jer se fokusira na životinjske masti i proteine.Razgovarajte sa vašim liječnikom prije nego što probate bilo koju dijetu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *