Dukanova dijeta

Dukanova dijeta

dukanova dijeta

Dukanova dijeta se sastoji od četiri faze

Dukanova dijeta je osvojila svijet.Zahvaljujući magićnim riječima Možete jesti koliko želite francuski nutricionist Pjer Dukan je populizirao ovu dijetu.

Ovu dijetu su podržale i slavne ličnosti kao što su to Penelope Kruz,Đenifer Lopez i Žizel Bundeh koji su držeću ovu dijetu smanjili kilograme koje su dobile nakon trudnoće,kao i glasine da su Ketrin Midlton i njezina majka prije kraljevske svadbe oblikovale svoje tijala uz pomoć ove dijete su pomogli Dukan dijeti da postane apsolutni hit.

Šta predstavlja Dukanova dijeta?

Dukanova dijeta preporučuje ishranu bogatu proteinima i unošenje malih količina masti i ugljikohidrata.Ona je veoma slična sa dijetom Doktora Atkinsa i često se naziva Francuska Atkinsova dijeta.

Temelj na kojem Dukan gradi ovu dijetu je takozvani proteinski dan.Barem jednom nedeljno trebate konzumirti samo proteine,a doktor Dukan preporučuje da to bude četvrtak.

Za vrijeme dijete možete konzumirati neograničene količine iz liste dozvoljene hrane,pa jedna od pozitvnih strana ove dijete je to što nemorate gubiti vrijeme brojanjem kalorija i da se nećete osjećati gladnima.

Popularna knjiga Dukana upozorava da zbog konzumiranja velikih količina proteina i minimalnih količina ugljikohidrata,dijeta može uzrokovati loš zadah, zatvor, umor i suha usta.

Faze dukanove dijete

Dukanova dijeta se temelji na četiri faze.U prvoj i drugoj fazi dolazi do brzog mršavljenja,a u trćoj i četvrtoj se fokusira na dugotrajno održavanje vitke linije sa ciljem kako bi se izgubljeni kilogrami nikad ne bi vratili.

1.Faza Napad

Proteini,proteini,proteini…to je ono što se u Dukanovoj dijeti preporučuje kao uvodna faza.Preporučuje se konzumiranje piletine i puretine,a da izbjegavate svinjetinu i janjetinu.Najbolje je da ne konzumirate meso s kožom i krilima.Isto tako
je dozvoljeno i konzumiranje jaja,ribe i morskih plodova,soje i nemasnih mliječnih proizvoda(osim kačkavalja).U toku dana biste isto tako trebali konzumirati minimum 1.5 litara vode,da konzumirate jednu i po kašiku ovesnih pahuljica i da pješaćite barem 20 minuta svaki dan.

Trajanje 1 do 10 dana

Rezultati Prema riječima Dukana,većina ljudi u prvih pet dana izgubi oko 2 do 3 kilograma.

2.Faza Krstarenje

ova faza je faza prave težine odnosno dio dijetu u kojem trebate željeni izgled tijela.U toku faze krstaranje potrebno je jedan cijeli dan posvetiti konzumiranju proteina(kao u prvoj fazi),onda jedan dan proteinima i povrću,pa opet proteinima,proteinima i povrću itd.Dozvoljeno je povrće kao što su paradajz,brokuli,patlidžan, špinat, repa, krastavac, luk, bundeva, gljive, rotkvice, poriluk.Zabranjeno je povrće koje sadrži škrob kao što je krumpir,kukuruz, leća, grah, grašak.Dukan isto tako preporučuje konzumiranje 2 kašike zobenih pahuljica i 20 minuta pješaćenja svaki dan.

Trajanje Dok se ne postignu željeni rezultati

Rezultati: Svaka 3 dana se slabi po pola kilograma.

3 Faza Konsolidacija

Nakon što ćete u dvije prve faze postići željenu težinu,cilj je održavati postinutu težinu i da ne dozvolite da vam se vrate izgubeni kilogrami,pa slijede faze konsolidacije i stabilizacije.Treća faza bi vas trebala odvariti od pomisli da se vratite na stare navike prehrane i da vas dovede do uramnožene prehrane.Za vrijeme ove faze postepeno započnite sa unošenjem hrane koje je predhodno bila zabranjena.Svaki dan možete jesti neograničenu količinu proteina(uključujući janjetinu i svinjetinu) i povrće,kao i malo voća,2 kriške integralnog hljeba i 1 kriška sira.I ovdje je obavetno konzumirati puno vode i 20 minutno pješaćenje.Dukanova dijeta dozvoljava konzumiranje dva svećana obroka sedmićno u kojem možete jesti šta god želite.U toku ove faze trebate poćeti sa proteinskim danom,odnosno konzumiranje proteina tokom jednog dana u sedmici.

Trajanje: 10 dana za svaki kilogram izgubljene u prethodnoj fazi.

4 Faza Stabilizacija

Faze stabilizacije teži za održavanjem težine.Autor ove dijete obećaje da iako možete jesti koliko god želite,neće vam se vratiti kilogrami ako i samo ako u toku jednog dana u sedmici imate proteinski dan(u kojem ćete poštovati pravila iz prve faze),ako konzumirate 3 kašike ovesnih pahuljica i ako pješaćite 20 minuta svakodnevno.

Trajanje: cijeli život.

Preporuke

Dopušteno je koristiti ocat i začine kako biste poboljšali okus hrane.
Možete korisititi žvakaću gumu bez šećera.
Svakodnevnk uzimajte multivitaminsku tabletu sa mineralima.
Konzumirajte kafu i čak bez šećera.
Nemojte držati Dukanovu dijetu ako imate zdrastvenih problema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *