Ishrana za masu

Ishrana za masu

crveno meso

Ako ne želite kupovati šejkere,proteine i ostale suplemente za povećanje mišićne mase onda je ovo pravi članak za vas.U ovo članku ću iznjeti 11 najboljih(i najzdravijih) namirnica koje biste trebali konzumirati ako želite dobiti na masi.

1.Crveno meso

AKo želiti dobiti na masi onda biste trebali jesti crveno meso.Crveno meso je bogato proteinima i željezom.A kada ste na masi možete konzumirati i masnije dijelove jer su mnogo ukusnija.Međutim ne biste trebali pretjerivati sa konzumacijom crvenog mesa onda najbolje je da ga konzumirate nekoliko puta u toku nedelje.

2.Puteri od orašastih plodova

Prirodni maslac od kikirikija je prepun proteina i masti,što je odličan izbor za ljude koji žele dobiti na masi a ujedno i zdrav način.Jedna kašika sadrži oko 100 kalorija i ima 4 grama proteina.Kikiriki puter je isto tako bogat i folatima,magnezijumom,vitamin E i vitaminom B3.

Puter od kikirikija možete dodati i u zobene pahuljice a možete ga jesti i sa jabukama.Kada kupujete bilo koji puter od orašastih plodova,ako ga već kupujete,jer ga je veoma lako napraviti i u domaćoj varijanti,uvijek pazite da kupujete prirodni puter bez šećera i ostalih dodataka.

3.Punomasno mlijeko

Nutricionsti preporučuju punomasno mlijeko ako želite povećati vašu težinu.Puno masno mlijeko isto tako sadrži više vitamina A i D.

Zamjenite punomasno mlijeko u receptima gdje koristite mlijeko sa niskim procentom masti ili ga pijete jednostavno u čaši.

4.Tropsko voće

Tropsko voće je koristo za zdravo gojenje,odnosno dobijanje na masi.Voće kao što je mango,papaja,banana,ananas su izvrsne namirnice.Zbog ćega? Jednostavno jer one sadrže prirodne šećere i mogu vam dati energiju.

Konzumiranje ovog voća je zdrav način da dobijete na masi.Ukoliko vam je teško pojesti dovoljno voća u toku dana najbolje je da pomiješate više vrsta voća i napravite smuti(šejk).

5.Avokado

avokado

Ovo voće je odlićan izbor da zadovoljite potrebe zdravih masti.Jedna polovica avokada sadrži oko 140 kalorija,ali isto tako sadrži i visoku razinu kalija,folne kiseline i vitamina E.Avokado takođe sadrži i vitamin B.

Avokado možete dodati u salate,rasjeći na mesu ili dodati u sendvić.

6.Prirodna granola

Prirodna granola bez dodatnog rafiniranog šećera je odlićan izbor za uživanje ako želite dobiti na masi.Ovu ukusnu užinu možete napraviti od zobi,kokosovog šećera,oraštih plodova i suhoh voća.

Isto tako ove prirodne granole je veoma lako napraviti i kod kuće.A ako dodate i jogurt onda to može biti i odličan izbor za doručak.

7.Hljeb od cijelovitih žitarica

Hljeb od cijeloviti žitarica je odlićna namirnica za dobijanje na težini.Iako mnogi od nas konzumiraju bijeli hljeb on i nije baš najzdraviji izbor jer je toliko procesuiran da ne sadrži skoro nikakve
nutritivne vrijednosti.

Umjesto toga najbolje je da konzumirate,hljeb napravljen od cijelovitih žitarica jer taj hljeb sadrži više vlakana i minerala koji nedostaju u bijelom hljebu.To će vam pomoći da ostanete duže vremena siti i daće vam kontiniurano energiju.

8.Biljna ulja

maslinovo ulje

Najbolje je da konzumirate maslinovo ili ulje od kikirikija jer su ova ulja zdravija nego ostala.

Isto tako ova ulja imaju visoku temperaturu oksidacije tako da se mogu koristiti pri visokim temperaturama.

9.Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su odlićna užina za dobijanje ne težini.Ovi plodovi su bogati vlaknima,proteinima i zdravim mastima.Konzumiranje orašastih plodova vas može držati sitima satima.Međutim nemaju svi orašti plodovi jednaki sadržaj vlakana.

Bademi su odličan izbor.Međutim mješanje različitih orašastih plodova je po meni najbolji izbor,jer ćete tako iskoristiti nutrtitivnu vrjednost svakog od njih.Orašaste plodova možete dodati i u zobenu kašu i salatu.

10.Sir

Sir je kao i ostali mliječni proizvodi bogat proteinim međutim za razliku od ostalih mliječnih proizvoda sir sadrži više masti.Baš proteini i zdrave masti su odlična ishrana za masu.

Ukoliko niste do sada probali možete kombinovati kozji sir sa jajima,švajcarski sa piletinom te parmezan sa rajčicama.

11.Krompir

krompir

Krompir je skoro pa idealna namirnica kada je u pitanju ishrana za masu.Naime za razliku od ostalih ugklkikohidrata,kao što je hljeb,krompir se karakteriše sa bogatom nutritionističkom vrjednošću.

Kladim se da niste znali ali krompir je i odličan izvor proteina,te je bogatim i vlaknima i sadrži dosta vitamina C.Jedite krompir sa korom kako biste maksimalno iskoristili njegovu nutritivnu vrjednost.Naime skoro pola sadržaja proteina se nalazi u njegovoj ljusci.

Ocjenite ovaj tekst