Koliko kalorija unositi ako želim smršaviti?

Koliko kalorija unositi ako želim smršaviti?

Okej,riješili ste smršavati ali sada vam nije jasno koliko kalorija trebate konzumirati svaki dan kako bi smršali?Onda vam je bolje da pročitate ovaj tekst.

Hajmo početi redom.Koliko kalorija trošim svaki dan?Naš organizam troši određeni broj kalorija svaki dan nezavisno od toga dali vježbate ili ne i zavisi od faktora kao što su spol,godine i visina.Potrošnja kalorija za normalne funkcije organa i tijela se nazivaju bazalni metabolizam.

U nastavku sam vam napravio dvije tabele koje će odrediti vaš bazalni metabolizam u zavisnosti dali ste muškog ili ženskog spola.

[CP_CALCULATED_FIELDS id=”3″]

[CP_CALCULATED_FIELDS id=”6″]

Ako uzmemo da se radi o ženskoj osobi koja ima 28 godina,koja je visoka oko 168,ima 62 kilograma i vježba tri puta nedeljno koristeći kalkulator koji je izračunao da je njen bazalni metabolizam 1953 kalorija.

E sad kako će to vama pomoći da smršate?Kako bi vam lakše bilo da shvatite ovo daću vam jedan primjer.

Ovo znaći da je za održavanje njene težine tijelu je potrebno 1953 kalorija.Ali ukoliko cilj ove ženske osobe da srmrša trebala bi potrošiti više kalorija nego što unese.

Pa kako to uraditi? Prilično jednostavno.Kao što smo rekli ona troši 1953 kalorija svaki dan,međutim ona može smanjiti taj nivo na 1800 kalorija dnevno čime će postići efakt da troši više kalorija nego što unosi.

Kako smršavati 2-3 kilograma?

Tijelo kada potroši 3 500 kalorija izgubi oko pola kilograma.Ovo znaći da ukoliko smanjite vaš kalorijski unos svaki dan za 500 kalorija(što ne preporučujemo) u toku samo jedne sedmice biste mogli smršati pola kilograma.Vodeći se ovom logikom trebalo bi vam šest nedelja da smršate 3 kilograma.Ja vam preporučujem da prvo smanjite vaš dnevni kalorijski unos prvo za manji broj odnosno za 200 do 300 kalorija prve dvije-tri nedelje,pa onda da smanjite na 400/500 kalorija.

Važno je napomenuti da će posle određenog vremena doći do blokade gubljenja kilograma te da ovaj način neće funkcionisati.Međutim postoji rješenje i za to ali o tome ću neki drugi put.

Nadam se da sam vam ovim kratkim tekstom pojasnio koliko kalorija treba unositi ako želite smršaviti ali ukoliko imate još nekih pitanja postavite ih slobodno u komentarima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *