Zašto dolazi do zadržavanja vode u tijelu

Zašto dolazi do zadržavanja vode u tijelu

nadutost
Naše tijelo je većinom voda.Ona se nalazi u mišićima,organima pa čak i kostima.Iako nam je voda neophodna ponekad dolazi do zadržavanja previše vode u tijelu.Uzrok tome može biti više stvari.

Vaša ishrana

Svima nam je potreban natrij.On ima veoma važnu ulogu u regluliranju krvnog pritiska i razine tekućine.Ali potrebna nam je samo mala količina.Ukoliko imate previše natrija u tijelu dolazi do zadržavanja vode.Jedan od najčešćih izvora natrija u današnjoj ishrani je so.Ali iako mnogi ljudi neznaju većina procesuirane hrane sadrži so kao što su meso,krekeri,čips,konzervirano povrće,supe,brza hrana pa čak i bezalkoholna pića što može dovesti do
toga da konzumirate više natrija nego što vam je potrebno.

Provjerite sadržaj natrija prije nego što kupite neku namirnicu.Možete pomoći tijelu da uravnoteži količinu natrija tako što ćete jesti namirnice bogate kalijumom kao što je banana i špinat,kao i piti velike količine vode.

Stil života

Dali vam gležnjevi i noge otiču? Gravitacija utiče da se krv cirkulira u donjem dijelu tijela.Time se povećava pritisak unutar krvnih žila u nogama i stopalima usred čega dolazi do curenje tekućine u tkivima.

Ukoliko predugo sjedite ili stojite to može biti uzrok previše zadržavanja vode u tkivu.Ukoliko je u opisu vašeg posla da budete na nogama,možda ćete primjetiti da vam noge otiču na kraju dana.Ovo se isto tako dešava i nakon preduge vožnje u zrakoplovu.

Rješenje u ovom slučaju je da se povremeno nakon dugog stajanja ili sjedenbje pokrenete kako bi potaknuli cirkulaciju krvi.

Hormoni

Normalno je da dolazi do zadržavanja vode u tijelu kod žena prije menstrualnog ciklusa.Hormoni koji se se uzimaju za kontrolu rađanja ili hormonska nadomjesna terapiju isto tako može uzrokovati zadržavanje vode u tijelu.

Lijekovi

Mnogim lijekovima kao nuspojave imaju zadržavanje vode u tijelu.U to spadaju sljedeći lijekovi

Lijekovi za visoki krvni pritisak
Lijekovi protiv bolova,uključujući ibuprofen
Antidepresivi
Lijekovi za kemoterapiju

U svakom slučaju konsultirajte se sa vašim ljekarom ukoliko koristite ove lijekove i dolazi do zadražvanja vode u tijelu,možda bi vam doktor mogao preporučiti zamjenu za taj lijek.

Problemi sa srcem

Slabo srce ne pumpa dobro krv.Zbog toga može dovesti do zadržavanja vode i oticanje nogu kao i oticanje u stomačnom predjelu.

Ostali simptomi zatajenja srca odnosno slabog srca su

Slabost
Lakomislenost
Povećani otkucaji srca
Osjećaj umora
Kratakoća daha

U krajnjem slučaju zatajenje srca može prouzrokovati opasno nakupljanje tekućine u plućima.

Vene

Ukoliko se ventili unutar vena ne zatrvaraju kako treba,ne dolazi sva krv koja se pumpa do vašeg srca.To je jedan od razloga zbog kojeg dolazi do oticanja u podkoljenicama.

Ostali simptomi isto tako mogu biti

Bol u nogama
Povećane vene
Promjena u boji kože
Osip na koži
Čirevi na koži

Ostalo

Zadržavanje vode u tijelu može doći i zbog sljedećih razloga

Duboka venska tromboza: Ukoliko imate oticanje u samo jednoj nozi ili stopalu moguće je da imate krvni ugrušak.Ostali simptomi su bol,toplina i crvenilo.Ugrušak se može formirati dok ozdravaljate od operacije ili tijekom dugog leta.To može biti veoma opasno i zbog toga bi trebali odmah posjetiti liječnika.

Plućni edem : Kod osoba sa kronićnim zatajenjem srca može doći do nakupljanja tekućine u plućima.Time dolazi do otežanog disanja i kašlja.Ovo zahtijeva hitno liječenje.
Preeklampsija: Normalno je da se kod žena pojavi oticanje na rukama ili stopalima u periodu na kraju trudnoće.Ali oticanje lica ili ruku mogu biti znak opasnog krvnog pritiska zvanog preeklampsija.Nazovite svog liječnika odmah ukoliko imate oticanje popraćeno sa zamagljenim vidom,glovobolju i bolovima u trbuhu.

Drugi mogući uzroci mogu biti

Rak,ukljućujući rak bubrega,jetre i jajnika
Bolesti bubrega
Ciroza jetre
Gubitak proteina zbog loše ishrane
Limfedem, rijetko stanje koje se može razviti ako su limfni čvorovi oštećeni ili uklonjeni tijekom liječenja raka

Šta možete učiniti povodom zatržavanja vode

Najbolje je nazvati liječnika i konsultirati se sa njim.Ukoliko je došlo do toga zbog menstrualnog ciklus ili prehrane proći će samo od sebe.Ali ako je simptom nekog drugog medicinskog stanja liječenje bi trebalo biti od pomoći.

Nemojte dodavati previše soli u vašoj dijeti Ne konzumirajte više od 2 300 milograma natrija dnevno.

Lijekovi

Vaš liječnik vam može preporučiti diueretik.To će omogućiti vašem tijelu da se oslobodi viška natrija kroz mokraću.

Podignite noge U položaju u kojem su noge iznad srca će pomoći da se tekućina iz nogu ili stopala prebaci u druge dijelove tijela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *