Estrogen u hrani

6.Grašak

grasak

Grašak možete koristiti kao savršen prilog kako biste povećali nivo estrogena u vašem tijelu.A to je zbog toga što su oni odličan izvor fitoestrogena baš kao i ostale namirnice koje smo pomenuli ranije.

I kao i ostale pomenute namirnice grašak ne nudi samo fitoestrogene već sadrži i minerale kao što su magnezij,željezo i kalij kao i proteine.

Grašak je odličan izvor dijetalnih vlakana i iznenađujuće dobar izvor vitamina C.Ovo znaći da ne samo što ćete povećati nivo estrogena u tijelu nego ćete pojaćati i vaš imunuloški sistem konzumiranjem graška.Ukupni rezultat bi mogao biti da ćete biti zdravi sa manje simptoma vezanih za menopauzom.

Iako se grašak uglavnom servira kao prilog uvijek ga možete dodati u juhi ili jesti kao užinu.

7.Tempeh

Tempeh se dobija iz soje i ne gubi sadržaj estrogena prilikom tog procesa.Može ga koristiti kako biste izliječili simptome menopauze ukoliko vam je rećeno da vaše tijelo ne proizovdi dovoljno estrogena.

Tempeh je isto tako bogat i magnezijom i željezom,dva važna minerala koja je ponekad teško unijeti u dovoljnim količinama.

Tempeh je isto tako dobar izvor proteina i zbog toga se često koristi umjesto meso u vegeterijanskim i veganskim jelima.On se po teksturi razlijuje od tofua što može biti bolja zamjena u zavisnosti od mesa kojeg želite zamjeniti.

Tempeh je odlična zamjena za meso,sličan je tofu samo sa raličitom teksturom i okusom.Zamjenite meso sa tempehom nekoliko puta u nedelji i povećajte razinu estrogena u vašem tijelu.

8.Mekinje

Mekinju su odličan izvor fitoestrogena koji isto tako ima i druge zdrastvene prednosti vrijedne da go dodate u vaš način ishrane.

Pšenične mekinje su pouzdan način da povećate iznos fitoestrogena u tijelu što može pomoći da balansirate hormone i smanjite simptome povezane sa niskim razinama estrogena.

Možda ste i ranije čuli da su mekinje zdrave zahvaljujući visokim sadržajem dijetalnih vlakana.

Ukoliko ste u mogućnosti nađite žitarice napravljenje sa mekinjama ili dodajte mekinje u ovesnu kašu.

9.Sojino mlijeko

Sojino mlijeko se naravno dobija iz soje pa zbog toga ima sličan učinak kao i drugi proizvodi od soje kao što su tofu,tempehi soja u odnosu na sadržaj fitoestrogena.Ovo mlijeko je jednostavan način da povećate nivo estrogena brzo i jednostavno.

Konzumiranje sojijom mlijeka vam može pomoći u ublažavanju nekih od simptoma povezanih sa menopauzom.

Sojino mlijeko je također dobar izvor kalcija baš kao i kravlje mlijeko.Proizvođaći su se odlučili za ovakav korak kako bi ga napravili što boljom zamjenom za kravlje mlijeko.

Sojino mlijeko možete konzumirati kao zamjenu za kravlje i u žitaricama.Isto tako u kuhanju i pečenje je sojino mlijeko odlična zamjena za kravljo mlijeko.

10.Tofu

Tofu je takođe odličan način kako bi uravnotežili nivo hormona u vašem tijelu odnosno estrogena jer sadrži izoflavone koje imaju odličnu interakciju s estrogenskim receptorima.

Zbog visokog sadržaja proteina i vlakana tofu se koristi kao zamjena za meso u vegeterijanskim i veganskim jelima već desetljećima,ali nemorate pratiti ove dijete kako biste ponekad konzumirali ovu namirnicu kako biste bili zdraviji i proizveli više estrogena.

Kada zamjenite meso sa ovom namirnicom izjegnut ćete masti i kolesterol,tako da konzumiranje tofua može biti odličan izbor za one koje žele da izbjegnu neke loše stvari koje dolaza sa određenim vrstama mesa.

11.Soja

soja

Nije iznenađenje što se soja nalazi na nešem spisku jer mnoge namirnice na ovoj listi su napravljene upravo od soje.

Soja je hrana veoma bogata proteinima kao i dijetalnim vlaknima.

Što se tiće minerala i vitamina,soja je veoma bogata željezom i magnezijem,kao i kalcijem i kalijem.

Soju možete jesti prije obroka ali i kao užinu dok kuhanu soju možete dodati u juhe ili salate.Soja nema jak okus tako da vaša jelo neće izgubiti okus jer će se pomiješati sa okusom drugih namirnica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *